Dlhá cesta kávového zrna

Fairtrade znamená spravodlivé obchodovanie. Ľudia z krajín Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky si vďaka nemu môžu vlastnou prácou zarobiť na dôstojný život a za svoje kakao, kávu, banány, bavlnu alebo kvety dostávajú zodpovedajúcu odmenu. Na poliach a plantážach tak nemusia pracovať ich deti a pestovanie môže byť šetrné k prírode.

Tomu, než si v Európe pochutnáme na káve pripravenej z upražených a zomletých kávových zŕn, predchádza dlhá cesta – a to tak vo význame časovom, ako aj geografickom.

Sadenice

Sadenice

Začína sa vysadením a vypestovaním kávovníka, vždy zeleného kra či stromu, ktorý prvú úrodu v podobe kávových čerešní začne dávať až po niekoľkých rokoch. Prácu pestovateľov kávy pritom komplikuje celý rad faktorov – od často ťažko prístupného terénu vo  vysokohorských polohách až po zhoršujúce sa klimatickej podmienky, ktoré spôsobujú to, že plocha územia vhodného na pestovanie kávy sa stále zmenšuje a úrodu ohrozujú choroby a škodcovia. Ťažkú prácu pestovateľov vám priblíži nasledujúca fotoreportáž, ktorá mapuje pestovanie a spracovanie kávy až do okamihu, kým sa zelené, nepražené kávové zrná vydajú na cestu loďou do európskych pražiarní. 

Kávovník

Maximiliano Beltran, pěstitel z Kolumbie, při sběru kávy

Z kávového semienka vyrastie sadenica kávovníka za necelý rok, ďalšie 2 až 3 roky trvá, kým začne rastlina plodiť. Drobné biele kvety sa menia na kávové čerešne, ktoré postupne menia farbu zo zelenej na červenú.
Kávovník arabský rastie najčastejšie na strmých kopcoch hôr v nadmorskej výške 800 až 2 000 metrov nad morom. Pre dosiahnutie najvyššej kvality sa priebežne zberajú iba zrelé plody, zber tak prebieha niekoľko mesiacov. 
 
Fotografia: Maximiliano Beltran, pestovateľ z Kolumbie, pri zbere kávy

Klimatická zmena

Klimatická zmena

Rastúcim problémom pre prácu farmárov je klimatická zmena s jej stále intenzívnejšími dopadmi na ich živobytie. Klimatická zmena pre pestovateľov znamená aj zvyšovanie teplôt, šírenie škodcov a hubových chorôb, zmeny počasia a zmeny oblastí vhodných na pestovanie kávy. Klimatické zmeny ohrozujú aj pôvodné lesy, biodiverzitu a životné podmienky všetkých obyvateľov planéty. Podľa štúdie z roku 2021 by do roku 2050 mohla byť nepoužiteľná až polovica pôdy, ktorá sa v súčasnej dobe na rôznych miestach sveta používa na pestovanie kávy arabika. 
Milióny pestovateľov musia konať rýchlo – prispôsobiť svoje pozemky zmene klímy. Ani to však nemusí stačiť a s pestovaním kávy ...

Odšupkovanie

Odšupkovanie

Každá kávová čerešňa obsahuje dve protiľahlé zrnká kávy. Pri najčastejšom mokrom spracovaní sa pomocou stroja odstráni vonkajšia šupka s dužinou, zrná sa nechávajú riadene fermentovať a následne sa premývajú.

Sušenie

Sušenie

Premyté zrnká kávy treba usušiť. Pieskovo sfarbené zrná už obsahujú iba tenkú pergamenovú šupku. Pestovatelia musia kávové zrnká pri sušení na betónových terasách alebo vyvýšených roštoch pravidelne obracať. 
 
Fotografia: Remechio Serrano, pestovateľ kávy z Kolumbie, pri sušení kávy

Balenie

Balenie

Zrná usušené na 11 až 12 % vlhkosti sa balia do jutových vriec, väčšinou po 60 kilogramoch. Vrecia s kávou putujú do družstva alebo výkupne, kde sa kontroluje ich vlhkosť a kvalita. Odtiaľ nákladiaky vozia produkciu do prístavu. 

Výhody Fairtrade

Výhody Fairtrade

Za každú libru predanej kávy získavajú pestovatelia v rámci Fairtrade navyše špeciálnu prémiu vo forme fairtradového príplatku. Sú to peniaze navyše, ktoré získava celé pestovateľské družstvo, do ktorého sú zapojení jednotliví farmári. Na svojich členských schôdzach potom sami rozhodujú o tom, ako sa tieto peniaze využijú. Fairtradový príplatok môžu použiť napríklad na postavenie studne, školy alebo zaistenie lekárskej starostlivosti či ochranných pomôcok.
 
Fotografia: Pestovateľka kávy Marleni má vďaka Fairtrade novú odslupovačku na kávové zrná.

Export

Export

Medzi najväčších producentov arabiky patria Brazília a Kolumbia, pri robuste je to Vietnam a Indonézia. Zelená káva putuje v nákladných kontajneroch loďami do prístavov, v Európe najčastejšie do Hamburgu alebo Antverp.

Praženie

Praženie

Pri pražení zelenej kávové zrná získajú svoju výraznú farbu, ale predovšetkým chuť a vôňu, pre ktorú má káva miliardu oddaných priaznivcov na celom svete. Celý proces trvá asi 20 minút. Teplota pri pražení dosahuje ľahko cez 200 ° C, káva stráca vlhkosť, nadobúda na objeme a hnedne. Praženie fairtradovej kávy prebieha iba v pražiarňach s certifikáciou Fairtrade.
 
Fotografia: Príprava na praženie vo Samay pražiarni v Bratisalve.

Predaj fairtradovej kávy v SR

Predaj fairtradovej kávy v SR

V roku 2021 sa na Slovensku predalo 560 ton fairtradovej kávy. Z tohto množstva fairtradovej kávy by sa dalo pripraviť viac ako 39 miliónov šálok espressa. To pre lepšiu predstavu znamená, že každý obyvateľ SR vrátane nemluvniat vypil v roku 2021 takmer 7 šálok fairtradovej kávy.
 
Fotografie: Medzi najväčších predajcov fairtradovej kávy v SR patrí Tchibo, OMV Slovenská republika v rámci konceptu Vivacafé, spoločnosť Miko káva, ďalej Lidl SR s kávou Lidl2go v nápojových automatoch. Fairtradovú kávu však ponúka aj množstvo kaviarní a tri lokálne pražiarne: SAMAY, Cafezia a Roaster Brothers.

Autorom fotografií (ak nie je označené inak) je Stanislav Komínek z Fairtrade Česko a Slovensko. Vznikli pri dokumentačnej ceste do Kolumbie vo februári 2022.