Víno má už tisíce rokov veľký kultúrny a spoločenský význam. Po celom svete existuje množstvo vinárstiev, ktoré vyrábajú obrovské množstvo rôznych vín. Aj napriek veľkému dopytu však mnoho menších vinárskych rodín v Latinskej Amerike a Afrike bojuje s problémami: život im sťažujú nízke trhové ceny, silná konkurencia a historicky zakorenené prekážky.
Pestovanie vína (hrozna) je náročné odvetvie: je závislé od sezónnej pracovnej sily pri zbere hrozna, ale vyžaduje si aj špecializované vybavenie na výrobu vína. Pracovníci a drobní poľnohospodári sa výrobou vína často nedokážu stabilne uživiť, pretože nemajú peniaze na investície do zlepšenia, ktoré by zodpovedalo meniacim sa trendom a chutiam v tomto odvetví.
Časté problémy pri pestovaní viniča
- Mnoho drobných vinárov v Argentíne a Čile trpí nízkymi trhovými cenami hrozna. Chýbajú im peniaze na zlepšenie výrobných procesov vo viniciach. Nemajú tak možnosť zaistiť si budúcnosť.
- Napriek dopytu je mnoho menších vinárov vytlačených z trhu, pretože nie sú schopní držať krok s veľkými medzinárodnými výrobcami.
- Pracovníci vo viniciach sú zle platení a často vykorisťovaní.
- Vplyv na životné prostredie: Rozširovanie vinohradov, ktoré je spôsobené rastúcim celosvetovým dopytom po víne, vyvíja tlak na životné prostredie. Rozširovanie pestovateľských plôch bez ohľadu na prírodné zdroje, ako je pôda a voda, vedie k zhoršovaniu životného prostredia. Do roku 2050 môže byť väčšina pôdy v dnešných hlavných vinohradníckych regiónoch nevhodná na pestovanie viniča.
Čo prináša Fairtrade
Fairtrade je ucelený koncept, ktorý ponúka alternatívu malým vinárskym rodinám aj pracovníkom vo veľkých vinohradoch: