Káva

Káva je najdôležitejšou poľnohospodárskou komoditou vo svetovom obchode medzi krajinami Afriky, Ázie, Latinskej Ameriky a Európy/Severnej Ameriky. Po rope je druhou najdôležitejšou vývoznou komoditou na svete. Káva ako bývalý „koloniálny produkt“ nám najlepšie ukazuje nespravodlivé podmienky, ktoré panujú na svetovom trhu, a je priekopníkom fairtradových výrobkov. Na Slovensku je fairtradová káva na trhu od roku 2005.

Kúpou kávy s označením FAIRTRADE významne prispejete k zlepšeniu životných a pracovných podmienok drobných pestovateľov kávy na celom svete, pomôžete im prispôsobiť sa meniacim sa klimatickým podmienkam a podporíte ochranu životného prostredia.

Drobní pestovatelia produkujú 60 % svetovej kávy, ale takmer polovica z nich žije v chudobe, z toho takmer štvrtina v extrémnej chudobe. Fairtrade pracuje výlučne s kávou z malých fariem. Napriek tomu, že drobní pestovatelia produkujú značné objemy, majú malú vyjednávaciu silu v dodávateľských reťazcoch kávy, ktorým dominujú veľké pražiarne a obchodníci. Vďaka Fairtrade môžu pestovatelia zlepšiť svoj život a rozhodovať o svojej budúcnosti.

„V minulosti boli obdobia dažďov a sucha pevne stanovené, vedelo sa, kedy sa má zberať úroda, a ľudia sa podľa toho zamestnávali. Teraz to tak však nie je a to sťažuje život,“ hovorí pestovateľ Juan Cancio Curo Ccorimanya z družstva COCLA v Peru, kde pestujú výberovú kávu.

ČASTÉ PROBLÉMY PRI PESTOVANÍ KÁVY

  • Len málo poľnohospodárov sa uživí pestovaním kávy. Pestovatelia kávy majú len malú možnosť ovplyvniť jej ceny.
  • Ceny kávy sú veľmi nestále. Náhle prudké nárasty a poklesy cien kávy na burze môžu spôsobiť značné ťažkosti, najmä pre kávové družstvá.
  • Hoci sa súčasné vyššie ceny kávy môžu zdať pre pestovateľov kávy výhodné, skutočnosť je často úplne iná. Zvyšujú sa náklady na výrobu, a pestovatelia v dôsledku vplyvu klimatických zmien majú nižšiu produkciu. Z tohto dôvodu môžu pestovatelia zaznamenať nižšie zisky za svoju úrodu, a to aj napriek rastúcim cenám kávy.
  • V mnohých regiónoch pestovatelia kávy čelia čoraz väčšiemu nedostatku vody, extrémnym výkyvom počasia, škodcom a chorobám rastlín, ktoré znižujú výnosy kávy a živobytie poľnohospodárov.
  • Mnohé oblasti pestovania kávy patria k biologicky najrozmanitejším ekosystémom na svete. Táto biodiverzita je však ohrozená, pretože zmena klímy vytláča kávové farmy do nových oblastí. Predpokladá sa, že do roku 2050 prídu hlavné krajiny produkujúce kávu o 50 % svojej pôdy vhodnej na pestovanie kávy.

ČO PRINÁŠA FAIRTRADE

Fairtrade je komplexný koncept, ktorý ponúka drobným pestovateľom kávy alternatívu.

  • ZDRUŽOVANIE PESTOVATEĽOV V DRUŽSTVÁCH
  • STABILNÝ PRÍJEM ZNAMENÁ ISTOTU
  • PRÁVO SPOLUROZHODOVAŤ
  • PRÍSTUP K PORADENSTVU
  • PODPORA ADAPTÁCIE NA ZMENU KLÍMY
  • PRÍSTUP K ÚVEROM

Prečítajte si viac o pestovaní kávy

B2B materiál Fairtrade a káva
Kávové noviny (2022)
Výstava Kávová kríza
Informácie o káve (v angličtine)