Drobní pestovatelia cukrovej trstiny v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike často žijú v chudobe a pestovaním cukrovej trstiny nedokážu pokryť ani svoje výrobné náklady. Pesticídy poškodzujú životné prostredie a zdravie ľudí. Poľnohospodárska politika EÚ v oblasti výroby cukru sťažuje prístup trstinového cukru na európsky trh.
Odhaduje sa, že na celom svete sa produkciou cukrovej trstiny zaoberá 100 miliónov ľudí. Cukrová trstina predstavuje 80 % cukru vyrábaného na celom svete, zatiaľ čo zvyšných 20 % sa vyrába z cukrovej repy. Najväčšími producentmi cukru sú Brazília, India a Čína.
Napriek rastúcemu dopytu po tejto komodite zostávajú svetové ceny cukru nestabilné a často nepokrývajú náklady na výrobu, najmä pre drobných pestovateľov, ktorí sú postihnutí rastúcimi dôsledkami zmeny klímy.
Kúpou výrobkov s fairtradovým cukrom pomáhate zlepšovať životné a pracovné podmienky drobných pestovateľov cukrovej trstiny a ich rodín v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike a podporujete ochranu životného prostredia.
ČASTÉ PROBLÉMY PRI PESTOVANÍ CUKROVEJ TRSTINY
- Drobní pestovatelia cukrovej trstiny často nemôžu pokryť ani svoje výrobné náklady, a preto žijú v chudobe.
- Rozšírené používanie pesticídov pri pestovaní cukrovej trstiny poškodzuje ľudské zdravie a životné prostredie.
- Nízke príjmy pestovateľov cukrovej trstiny môžu viesť k negatívnym javom, ako je detská práca, vykorisťovanie migrantov, nadmerné používanie škodlivých pesticídov a závislosť od úverových zdrojov.
- Politika EÚ v oblasti cukru uprednostňuje európskych výrobcov cukru pred drobnými pestovateľmi v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike, ktorých živobytie závisí od pestovania cukrovej trstiny. Nariadenie EÚ o trhu s cukrom, ktoré nadobudlo účinnosť v roku 2017, situáciu ešte zhoršuje, takže spravodlivá hospodárska súťaž nemôže fungovať.
ČO PRINÁŠA FAIRTRADE
Fairtrade zlepšuje podmienky a otvára nové perspektívy pre drobných pestovateľov cukru.
Prečítajte si viac o pestovaní cukrovej trstiny
Informácie na mape rizík (v angličtine)