Kakao

Kakao je popri rope a káve jednou z najdôležitejších komodít na svetovom trhu a vyznačuje sa kolísavosťou cien. Napriek rastúcemu dopytu príjmy drobných pestovateľov nestačia na uživenie ich rodín. Detská práca je rozšírená najmä v západnej Afrike.

Kúpou čokolády a iných kakaových výrobkov so známkou FAIRTRADE významne prispejete k zlepšeniu životných a pracovných podmienok pestovateľov kakaa a ich rodín na celom svete a podporíte ochranu životného prostredia.

Pestovanie kakaa je hlavným zdrojom príjmov pre viac ako 5,5 milióna pestovateľov kakaa v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike, ktorí poskytujú živobytie viac ako 14 miliónom ľudí.

Odhaduje sa, že 5 až 6 miliónov drobných poľnohospodárov produkuje 90 % svetovej produkcie kakaa. Približne 50 miliónov ľudí na celom svete je závislých od dodávateľského reťazca kakaa z hľadiska svojho príjmu alebo zamestnania. Dodávateľský reťazec kakaa je typický dodávateľský reťazec presýpacích hodín s veľkou základňou poľnohospodárov, len niekoľkými vývozcami a spracovateľmi a miliónmi spotrebiteľov. Len deväť obchodníkov a spracovateľov sa podieľa na 75 % svetového obchodu s kakaom a má zásadný vplyv na ceny kakaa a udržateľnosť sektora. Pestovanie kakaa je často náročné na pracovnú silu a vo veľkej miere závisí od manuálnej práce s nízkym finančným ohodnotením.

“Používanie agrolesníckej metódy mi prináša veľa výhod. Pôda je v týchto končinách veľmi vzácna a pre každú plodinu som musela mať samostatný pozemok. Pri agrolesníctve sa však pestujú medziplodiny a všetko sa pestuje na tom istom pozemku, čím sa maximalizuje produkcia potravín. To znamená, že potreba pracovnej sily je pomerne nízka, čo ušetrí veľa peňazí,“ hovorí Emilia Debrahová z projektu Sankofa v Ghane, ktorý je klimatickým projektom Fairtrade.

ČASTÉ PROBLÉMY PRI PESTOVANÍ KAKAA

  • Rodiny drobných pestovateľov kakaa ani zďaleka nedosahujú príjmov, ktoré by im zabezpečili živobytie. Väčšina pestovateľov kakaa zarába menej, ako je hranica extrémnej chudoby stanovená Svetovou bankou v štyroch z piatich najväčších producentských krajín sveta – Ghane, Pobreží Slonoviny, Kamerune, Indonézii a Nigérii.
  • V Ghane a na Pobreží Slonoviny tvoria deti tretinu všetkých pracovníkov v produkcii kakaa: približne 1,6 milióna detí, teda 45 % detí žijúcich v oblastiach pestovania kakaa, je zapojených do detskej práce. Kakaovníky sú prestarnuté a náchylné na škodcov a choroby, čo sa odráža na úrovni produkcie.
  • Mladí ľudia z Ghany a Pobrežia Slonoviny až po Dominikánsku republiku a Kolumbiu sa snažia odísť z fariem do miest, čo spôsobuje nedostatok pracovných síl na kakaových plantážach. V Ghane riešia aj to, že farmári prechádzajú na nelegálnu ťažbu a pestovanie palmového oleja a kaučuku, ktoré prinášajú vyššie príjmy ako kakao.
  • Vplyv nadnárodných korporácií na obchod s kakaom sa stále zvyšuje, čo ďalej oslabuje vyjednávaciu pozíciu drobných pestovateľov.
  • Intenzívne používanie agrochemikálií pri výrobe kakaa na plnom slnku spôsobuje zdravotné riziká, vplyv na klímu a stratu biodiverzity na kakaových farmách. Ekologická a agroekologická výroba tieto problémy odstraňuje.
  • Cena kakaa na svetovom trhu často kolíše.

ČO PRINÁŠA FAIRTRADE

Fairtrade je komplexný koncept, ktorý ponúka drobným pestovateľom alternatívu.

  • ZDRUŽOVANIE PESTOVATEĽOV V DRUŽSTVÁCH
  • STABILNÝ PRÍJEM ZNAMENÁ ISTOTU
  • PRÁVO SPOLUROZHODOVAŤ
  • PRÍSTUP K PORADENSTVU
  • PRÍSTUP K ÚVEROM
  • ZÁKAZ DETSKEJ PRÁCE
  • ZVYŠOVANIE PRODUKTIVITY A KVALITY

Prečítajte si viac o pestovaní kakaa

Informácie na mape rizík (v angličtine)
B2B leták Fairtrade a kakao