Faktorov, ktoré za vysokou cenou kávy stoja, je viac. Všeobecne platí, že ceny sa zvyšujú vo chvíli, keď je dopyt vyšší než ponuka. Zvyšuje sa dopyt po káve napríklad v ázijských krajinách. Rolu však hrá aj inflácia, geopolitická situácia, klimatická kríza, škodcovia, špekulanti a veľkí hráči na burze alebo vyššie náklady na produkciu.
Už z tohto, aj keď určite neúplného výpočtu, je možné vyčítať, že pre drobných pestovateľov kávy vysoké ceny na burze nutne nemusia znamenať tiež výrazne vyššie zisky. Drobní pestovatelia nie sú tí, ktorí cenu stanovujú. Popri tom sa zvyšujú náklady na produkciu, ktorá je navyše často nižšia vďaka vplyvom klimatických zmien. Vyššia cena sa teda nemusí nutne odraziť v príjmoch drobných pestovateľov. A ak áno, ide o krátkodobé výhody, ktoré nemusia nutne znamenať stabilitu do budúcnosti.
„Významné kolísanie cien má obrovský vplyv na živobytie producentov kávy. Náhle nárasty cien a náhle poklesy cien môžu byť pre pestovateľov kávy destabilizujúce a sťažovať im plánovanie alebo investície do budúcnosti. Súčasné zvýšenie cien, ovplyvnené extrémnym počasím v Brazílii a Vietname a rastúce celosvetovým dopytom, ukazuje krehkosť dodávateľského reťazca a naliehavú potrebu dlhodobých riešení,“ hovorí Max Milward, Sustainable Sourcing Manager, Fairtrade Foundation.
Špekulatívne komodity, medzi ktoré káva patrí, dávajú väčšiu výhodu silným hráčom v dodávateľských reťazcoch. Fairtrade tu môže hrať významnú rolu, pretože ponúka nástroje, ako je fairtradová minimálna cena a fairtradový príplatok, ktoré posilňujú stabilitu v dlhodobom horizonte, čo je kľúčové. Ak vyššie ceny kávy budú znamenať aj vyššie príjmy pre pestovateľov, tak ich vítame. Malo by ísť o výhodu, ktorú drobní pestovatelia, ktorí stoja na začiatku dodávateľského reťazca, budú môcť skutočne využiť. Konkrétny pohľad pestovateľov vyšiel na začiatku februára v článku New York Times. Článok si môžete prečítať aj tu: „Coffee prices are at 50-year high. Producers are not celebrating.“