Vyberali sme najlepšie kávy zo systému Fairtrade v Guatemale

V klimatizovanej miestnosti vládne maximálne sústredenie, je tu úplné ticho. Na stoloch stojí v šálkach množstvo vzoriek kávy a ľudia v zásterách ich práve zalievajú horúcou vodou. Tá musí byť zohriata v rozmedzí 91 – 93 stupňov Celzia. Inak sa správne nerozvinú všetky tóny kávy. Vzápätí sa miestnosťou ozýva špecifické sŕkanie. Testovanie kávy – tzv. cupping vstúpil do ďalšej fázy.

Testeri kávy spolu občas prehodia šeptom niekoľko slov, ale inak venujú úplnú pozornosť káve a špeciálnej mobilnej aplikácii, do ktorej zanášajú svoje hodnotenia a pozorný poslucháč môže zaregistrovať aj češtinu. Spolu s Martinom Třešňákom z pražiarne FairBio, Václavom Lednickým z českého zastúpenia Julius Meinl a Karolínou Sobotkovou z Tchibo Coffee Service sme navštívili guatemalský Štátny úrad pre kávu a zúčastnili sme sa na súťaži fairtradovej kávy Golden Cup. Presnejšie Martin a Václav boli nominovaní ako cupperi, aby vybrali medzi stredoamerickými finalistami tú najkvalitnejšiu fairtradovú kávu. 

Súťaž Golden Cup v tomto roku oslávila desiate výročie. Pred desiatimi rokmi sa fairtradoví pestovatelia rozhodli upozorniť na to, že fairtradová káva môže byť pestovaná vzhľadom na pracovné podmienky pestovateľov a životné prostredie a zároveň spĺňať aj vysoké nároky na kvalitu a byť súčasťou sveta výberovej kávy. Teda tej, ktorá na hodnotiacej stupnici Specialty Coffee Association dosiahne vyše 80 bodov zo 100. Chceli sme dokázať, že Fairtrade nie je len etický a udržateľný, ale aj kvalitný. O desať rokov neskôr sa nám to darí, mnoho kupujúcich vyhľadá výberovú fairtradovú kávu, pretože už verí v kvalitu kávy od drobných fairtradových pestovateľov,opísala nám Xiomara J. Paredes, riaditeľka organizácie CLAC, siete fairtradových pestovateľov v Latinskej Amerike.

Spojenie etickej certifikácie a kvalitnej – výberovej kávy otvára dvere pre ďalšie obchodné partnerstvá. Potvrdzuje to aj Martin Třešňák z pražiarne FairBio: Najväčším prekvapením z cesty bola pre mňa kvalita fairtradových káv, ktoré sme pri súťaži cuppovali. Počas ostatných dvoch rokov sa kvalita podstatne posunula. Prekvapivé pre mňa bolo stretnutie s pestovateľmi z Kolumbie, od ktorých dlhodobo odoberáme kávu a na konferencii som ich nečakal, ale stretol som sa s množstvom nových potenciálnych dodávateľov a uvidí sa, či a s kým nadviažeme ďalšiu spoluprácu.“  

Václav Lednický, riaditeľ českého zastúpenia Julius Meinl, po ceste do Guatemaly vyzdvihol možnosť viac preniknúť do problematiky Fairtrade a najväčším prekvapením z cesty pre neho bola energia a vášeň pre kávu všetkých účastníkov Golden Cupu: „Na základe tejto skúsenosti môžem dnes jednoznačne potvrdiť, že Fairtrade a vysoká kvalita produktov sa nevylučujú,potvrdil po ceste.

Spísal Lubomír Kadaně, riaditeľ Fairtrade Česko a Slovensko, jún 2025

150 64 Vyberali sme najlepšie kávy zo systému Fairtrade v Guatemale 2025-06-27