Pestovateľ kakaa: aby sa nám darilo, potrebujeme školenia a investície. Verte mi to

Emmanuel Nana Sarpong je prezidentom organizácie Fair Trade Ghana Network, ktorá sa zasadzuje o udržateľné poľnohospodárstvo v ghanskom fairtradovom prostredí. Pôsobí aj ako predseda zväzu pestovateľov Asunafo North, ktorý združuje 75 kakaových družstiev zahŕňajúcich 19 052 fariem.   

Pôda v mojej domovine, Ghane, je bohatá. Sú v nej diamanty a zlato. Máme ropu a zemný plyn. A tu v regióne Ahafo sa dá pestovať káva a naozaj veľa kakaových bôbov.

Ale dnes už nie je také jednoduché byť pestovateľom kakaa, najmä kvôli hynúcej úrode a znižujúcej sa úrode, ktorá sťažuje hospodárenie a robí z kakaa stále drahšiu komoditu.

Pestovanie kakaa poznám ako svoje topánky. Mám 69 rokov a som pestovateľom kakaa z kakaovej rodiny (môj 105-ročný otec bol tiež pestovateľom kakaa).

Zároveň som aj pedagóg a certifikovaný učiteľ agrotechniky a po všetkých tých rokoch v odbore som si istý, že na zachovanie udržateľnej produkcie kakaa sú potrebné dlhodobé investície a vzdelávanie.

Rovnako ako ja aj väčšina tunajších pestovateľov víta zvýšenie pevných výkupných cien, ku ktorému došlo v máji tohto roku, ale pri porovnaní s cenami na svetovom trhu vieme, že stále nedostávame svoj podiel a že dlhodobá udržateľnosť vyžaduje odlišný prístup.”

Pestovatelia potrebujú napríklad intenzívnejšie školenia o prerezávaní. Prerezávanie je často len minimálne, malo by byť radikálnejšie, najmä preto, že pomáha v boji proti chorobám, čo je teraz veľký problém, a zabraňuje hromadeniu vlhkosti, pretože umožňuje prenikanie väčšieho množstva slnečného svetla. Stimuluje aj rast nových výhonov a podporuje kvitnutie, čo obvykle znamená viac kakaových strukov.

Takisto je potrebné, aby vláda a zúčastnené strany investovali do umelého opeľovania. Väčšina kakaovníkov je cudzoopelivá, nedokážu sa samy opeľovať. To znamená, že opeľovače – štípajúce mušky – musia pozbierať peľ zo samčích častí kvetu jedného stromu a uložiť ho na samičie časti kvetu iného stromu. To sa však zakaždým nepodarí.

Nedávna štúdia zverejnená v časopise Journal of Agriculture and Food Research zistila, že ghanskí pestovatelia kakaa, ktorí zaviedli umelé opeľovanie, vykazujú zlepšenie produktivity (výnosy vzrástli o 1,93 – 15,34 %), zvýšenie príjmov (175,97 – 449,46 eura), zníženie chudoby (0,83 – 3,53 %) a zvýšenie potravinovej bezpečnosti (1 – 3 %).

Zmena klímy spôsobuje nepredvídateľné výkyvy počasia vrátane extrémne vysokých teplôt a dlhých období sucha

Navyše treba uprednostniť zavlažovacie systémy. Pestovatelia kakaa sa už nemôžu spoliehať na dve obdobia dažďov počas roka – hlavné dažde od apríla do júla a menšie dažde od septembra do novembra. Ak budeme mať v kritických fázach rastu k dispozícii dostatok vody, môžeme týmto problémom čeliť.

Došlo tiež k zmene paradigmy v poľnohospodárstve a my musíme prispôsobiť svoje podnikanie. Nariadenie EÚ o odlesňovaní (EUDR) od nás vyžaduje, aby sme preukázali, že naše bôby sú pestované bez odlesňovania a legálne, a nariadenie o náležitej starostlivosti v oblasti ľudských práv a životného prostredia (HREDD) od nás požaduje, aby sme účinnejšie zavádzali systémy monitorovania a nápravy, pokiaľ ide o veľké problémy, ako je detská práca a rovnaké príležitosti pre ženy.

Programy, ako je projekt Fairtrade Ghana Agroforestry for Impact (GAIM), ktorý bol v regióne Ahafo spustený v roku 2023, začínajú pomáhať. Tento projekt pracuje na podpore troch družstiev s certifikáciou Fairtrade pri ich agroekologickej premene a diverzifikácii plodín s cieľom podporiť rozmanitosť zdrojov príjmov pestovateľov kakaa a zapojenie väčšieho počtu žien.

Certifikácia Fairtrade znamená, že pestovatelia dostávajú za svoj tovar spravodlivejšiu cenu, farmy uprednostňujú práva pracovníkov a dodržujú environmentálne štandardy.

Vieme, že agrolesníctvo nemôže nahradiť prirodzený les, ale môže kompenzovať a obnoviť historické odlesňovanie tým, že napodobňuje prírodu a obnovuje symbiózu medzi druhmi.

Zvyšovanie produkcie biomasy zlepšuje poľnohospodársku pôdu a znižuje prvotné náklady. Agrolesníctvo je tiež spôsob, ako môžu domácnosti diverzifikovať a zvýšiť svoje príjmy vďaka tieniacim stromom, ktoré produkujú ďalšie plodiny na predaj.

Aby sme zlepšili život pestovateľov a ich komunít a pomohli im zarobiť si na živobytie, musíme sa prestať sústreďovať iba na cenu a zamerať svoju pozornosť na investície. Len tak môžeme pomôcť 800 000 pestovateľom kakaa z Ghany.

Tento skrátený článok bol zverejnený na Euronews.

150 64 Pestovateľ kakaa: aby sa nám darilo, potrebujeme školenia a investície. Verte mi to 2024-09-13