Bude kávu možné dostať o 20 rokov? Kolumbijský pestovateľ fairtradovej kávy šíril myšlienky spravodlivého obchodu na školách v strednej Európe.

Ako sa pestuje káva, každodenný život aj globálne problémy, s ktorými musí zápasiť bez toho, aby na ich vznik mal nejaký vplyv, priblížil pestovateľ kávy a cukrovej trstiny Bladimir Pacheco Quinto z kmeňa Arhuakov najprv na stretnutiach v ČR a následne cestoval na stretnutie do Rakúska a na Slovensko.

Ľudia stojaci za našou šálkou kávy bojujú predovšetkým s nízkymi výkupnými cenami, rastúcimi nákladmi na jej pestovanie a neistotou dobrého zberu. Ten ešte zosilňujú dopady klimatickej zmeny. Vďaka príbehu pestovateľa z Kolumbie sme nahliadli do života, s ktorým sa bežne nestretneme. Naša šálka kávy môže mať rôzne dopady na životy pestovateľov. Tí po dlhé desaťročia čelia cenovej kríze a v ostatných rokoch tiež zosilňujúcim dopadom klimatickej zmeny. 

Významnou pomocou pre pestovateľov je zapojenie sa do družstevného systému Fairtrade, čo si zvolil aj Bladimir Pacheco. Bladimir východisko z ťaživej situácie s pestovaním kávy nakoniec aj s pomocou družstva našiel v rozšírenom zameraní: „Pred približne siedmimi až ôsmimi rokmi som vstúpil do kávového družstva ASOSEYNEKUN. V rámci družstva sme hľadali nejakú víziu, alternatívny produkt, a objavili sme cukrovú trstinu. A pretože sa tu združujú naše vlastné rodiny, hľadali sme tiež spôsob, ako zlepšiť životné prostredie, systém života a ekonomiku. Chceme, aby naše deti mohli šťastne rásť a študovať.“ 

Fairtrade priniesol do oblasti kolumbijských hôr ekonomickú zmenu. Pestovatelia kávy prestali byť vydaní napospas priekupníkom, založili družstvo a budujú si vlastnú budúcnosť. Za peniaze získané navyše zo systému spravodlivého obchodu si najskôr vybavili farmy technikou, v ostatných troch rokoch už ich investujú výhradne do škôl. 

Čo vlastne pestovateľov trápi najviac v rámci klimatickej zmeny? Sucho alebo všeobecne výkyvy počasia? „Konkrétne v tejto oblasti Sierra Nevada de Santa Marta nie je takým problémom sucho, ako skôr silné dažde, ktoré kedysi nebývali a ktoré nás teraz sprevádzajú po celý rok. Pre správne zrenie kávy potrebujeme obdobie sucha, teda leto, keď kry rozkvitnú. Potom potrebujeme, aby odkvitli a uschli priamo na rastline. Keď však v tom čase, keď má byť sucho, veľa prší, voda kvety zrazí a ker už nedokvitne a dažde splavujú zo svahov prácne nanosený kompost. Je možné, že o niekoľko rokov tu väčšina kávových fariem zanikne,“ pripustil Bladimir. 

Ale v káve stále vidí budúcnosť, a to hlavne vďaka deťom. „Keď pánboh dá, tak budeme mať kávu aj o dvadsať rokov. Aj preto sa teraz tak veľmi orientujeme na vzdelávanie. Chceme deťom odovzdať, že sa o prírodu musia starať, aby im vydržala,“ uzavrel Bladimir.

Fotografie z cesty:

Okrúhly stôl, Bratislava 10. 11. 2022
Klub Lúč, Trenčín 11. 11. 2022
Gymnáziun Dubnice nad Váhom
Beseda v centrále Tchibo, 2. 11. 2022

A tiež sa Bladimir zúčastnil na Národnej fairtradovej konferencii 3. 11. v Prahe.

Rozhovory, ktoré vznikli pri príležitosti Bladimirovej návštevy:

  • pre čitateľov Tchiboblogu o pestovaní kávy a ako funguje zapojenie sa do systému Fairtrade 
  • pre čitateľov Ekonews o pestovaní a dopadoch klimatickej zmeny
  • a ďalšie v regionálnej tlači a v televízii
  • postrehy koordinátora cesty a jeho sprievodcu a tlmočníka Honzu Jíchu tu.
Bladimir v slovenskom mesačníku SME ženy

Reportáž z dokumentačnej cesty z februára 2022 za pestovateľmi kávy do Kolumbie (Bladimirovej domoviny) si môžete prečítať tu. 

Z tejto cesty vznikla výstava fotografií Kávová kríza, ktorá je čiastočne online na pozretie tu.  

Táto správa bola vydaná s finančnou podporou Európskej únie. Za obsah textu je výhradne zodpovedná organizácia Fairtrade Česko a Slovensko, z. s., a nemusí nutne odrážať stanoviská Európskej únie.

150 69 Bude kávu možné dostať o 20 rokov? Kolumbijský pestovateľ fairtradovej kávy šíril myšlienky spravodlivého obchodu na školách v strednej Európe. 2022-12-05