Koľko detí bude chýbať v škole, pretože zbierajú kakao pre našu čokoládu?

Bratislava 28. augusta 2024 –September je u nás typicky spojený s návratom detí do škôl. Niektoré do školy chodia rady, niektoré menej, ale všetky absolvujú povinnú školskú dochádzku. Našťastie nemusia od útleho detstva prispievať do rodinného rozpočtu napríklad tým, že by namiesto vzdelávania pracovali s motykou na poli alebo s mačetou zberali kakaové plody na kakaových plantážach. V mnohých krajinách Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky deti také šťastie nemajú. Podľa štúdie NORC pri Chicagskej univerzite na kakaových plantážach Pobrežia Slonoviny a Ghany, kde sa produkujú dve tretiny svetovej produkcie kakaa, pracuje približne 1,5 milióna detí. A podľa údajov UNICEF pracuje na celom svete stále 160 miliónov detí, z toho 70 % práve v poľnohospodárstve. 

Ide o hlboko zakorenený problém. Organizácia Fairtrade International chápe, že jednou z hlavných príčin detskej práce je chudoba, a snaží sa situáciu zmeniť. Podporuje iniciatívy, ktoré posilňujú práva detí, ako je napríklad Program prevencie a nápravy detskej a nútenej práce.

Tento program, ktorý sa začal v roku 2023, už prináša konkrétne výsledky. Tohto roku v lete dostali štyri organizácie drobných pestovateľov fairtradového kakaa (družstvá CANN, DAVO a SOCAMEA v Pobreží Slonoviny a družstvo ABOCFA v Ghane) celkovo 80 000 eur. Tieto peniaze im umožnia začať realizovať projekty na podporu detí v miestnych komunitách. Družstvo SOCAMEA napríklad rieši dopravu detí do školy. V niektorých prípadoch žijú deti tak ďaleko od školy, že bez zodpovedajúcej dopravy je pre ne dochádzka do školy nemožná. Družstvo preto nakúpi pre žiakov miestnych škôl bicykle. Družstvá CANN a DAVO sa zamerajú na rekonštrukciu škôl, využijú prostriedky najmä na výstavbu nových tried. Družstvo DAVO pristavia toalety, solárne panely a vrt, ktorý bude školu zásobovať pitnou vodou.

Program prostredníctvom týchto iniciatív zároveň poskytuje vývozcom, dovozcom, výrobcom, značkám a maloobchodným predajcom kakaa v dodávateľských reťazcoch v rámci systému Fairtrade možnosť, ako podporiť organizácie pestovateľov pri riešení problému detskej a nútenej práce, čo je požiadavka aktualizovaného štandardu Fairtrade pre kakao. Ten vstúpil do platnosti 1. júla 2023 a vzťahuje sa na dodávateľské reťazce, ktoré kakao nakupujú z regiónov s ľahko preukázateľným rizikom detskej práce, teda práve napríklad Ghany a Pobrežia Slonoviny.

„Stále však platí, že hlavným problémom a príčinou detskej práce je chudoba pestovateľov v krajinách Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky. Okrem čiastkových programov zameraných na podporu školskej dochádzky a prevenciu detskej práce je kľúčovým riešením detskej práce to, aby sa pestovatelia dokázali dôstojne uživiť vlastnou prácou bez toho, že by na poliach a plantážach museli pracovať deti ako najlacnejšia pracovná sila,“ vysvetľuje Lubomír Kadaně, riaditeľ Fairtrade Česko a Slovensko. „K tomu smerujú také opatrenia systému Fairtrade, ako sú zaručená minimálna výkupná cena alebo fairtradový príplatok,“ dodáva Kadaně.

Riaditeľka Leticia Kwaw so študentmi na strednej škole v Ghane, ktorá bola postavená z fairtradového príplatku.

Fairtrade a detská práca

  • Štandardy Fairtrade prísne zakazujú detskú prácu a ich dodržiavanie v certifikovaných organizáciách pravidelne kontroluje nezávislý certifikačný orgán FLOCERT.
  • Fairtrade, samozrejme, robí rozdiel medzi tým, keď deti prispievajú k chodu domácnosti – pomáhajú rodičom napríklad po škole alebo počas prázdnin, ako je napokon bežné aj u nás (taká práca je označovaná ako „child work“), a tým, keď deti pracujú namiesto školskej dochádzky a často v podmienkach, ktoré nezodpovedajú ich veku a schopnostiam („child labour“). Taká práca, ktorá dieťaťu bráni vo vzdelaní alebo narušuje jeho zdravý fyzický, duševný, morálny alebo sociálny vývoj, je zakázaná aj medzinárodným Dohovorom o právach dieťaťa.

Organizácia Fairtrade sa zaviazala bojovať proti základným príčinám detskej a nútenej práce a podporovať práva detí. Uplatňuje holistický prístup, ktorý sa opiera o tri hlavné mechanizmy:

  • Dôkladné certifikačné štandardy, ktoré stanovujú pravidlá týkajúce sa detskej práce a zároveň podporujú pestovateľov pri riešení základných príčin.
  • Fairtradové minimálne ceny a príplatky, ktoré umožňujú väčšiu stabilitu a vyššie príjmy domácností pestovateľov a možnosť investovať do verejne prospešných projektov, ako sú školy.
  • Spoločnosti sa môžu rozhodnúť platiť referenčné ceny životného minima, ktoré sa hradia vo forme príplatkov.

Ďalšie informácie o tom, ako organizácia Fairtrade rieši problematiku detskej práce, nájdete tu.
Viac aj v našom texte z 2021.

150 64 Koľko detí bude chýbať v škole, pretože zbierajú kakao pre našu čokoládu? 2024-08-28