Nová štúdia potvrdzuje, že Fairtrade je silným partnerom v ochrane lesov a prevencii odlesňovania

Bratislava, 16. októbra 2024 – Podľa aktuálnej štúdie sú pestovatelia kakaa a kávy z fairtradových družstiev v lepšej pozícii než ostatní farmári, a to z hľadiska ochrany lesov a z hľadiska dodržiavania nariadenia EÚ proti odlesňovaniu (EUDR), ktoré by po novom mohlo vstúpiť do platnosti až od budúceho roka.

Štúdia nazvaná „Vplyv organizácie Fairtrade na ochranu lesov a prevenciu odlesňovania“ ukázala, že k lepšiemu postaveniu fairtradových družstiev prispieva niekoľko faktorov, a to najmä dodržiavanie štandardov Fairtrade, ktoré ich vedú k zavádzaniu kľúčových opatrení na ochranu lesov a ktoré sú v súlade s požiadavkami nariadenia EUDR. V niektorých prípadoch dotazovania fairtradoví pestovatelia uvádzali, že ich necertifikovaní pestovatelia žiadali o rady, čo sa týka zachovania lesov.

„Sila Fairtrade sa ukazuje nielen v dodržiavaní nastavených pravidiel. Od pestovateľov a predstaviteľov fairtradových družstiev vieme, že pozitívne vnímajú aj to, že sú často vzorom pre necertifikovaných pestovateľov a že môžu ďalej odovzdávať skúsenosti s fairtradovým spôsobom pestovania. V rámci cesty do Kene sme osobne videli systém zavlažovania, ktorý postavili v družstve z fairtradového príplatku. Teda z peňazí navyše, ktoré pestovatelia vynakladajú na rozvoj komunít a zlepšenie efektivity pestovania. V Kostarike zas vybudovali z tohto príplatku lesnú škôlku so sadenicami, ktoré sú pestovateľom voľne k dispozícii a slúžia na obnovu pôvodných lesov,“ potvrdzuje Lubomír Kadaně, riaditeľ Fairtrade Česko a Slovensko.

„Analýza prichádza v čase, keď témy ako EUDR sú silne prítomné a diskutované tak v prostredí dotknutých obchodných spoločností, ako aj vo verejnom priestore. Rovnako silno, ak nie silnejšie sú však diskutované medzi pestovateľmi kávy a kakaa, ktorí stoja na začiatku dodávateľského reťazca. I keď sú z oblastí Ázie, Afriky, Latinskej Ameriky, tieto európske regulácie ich silne ovplyvňujú. Podpora silných organizácií, ako je Fairtrade, je v tomto ohľade kľúčová. Nesmieme na ne zabúdať,“ doplňuje Kadaně.

Pestovatelia kávy v Kolumbii, Hondurase a v Pobreží Slonoviny vyzdvihujú v štúdii fairtradovú minimálnu cenu a príplatok, ktoré zaisťujú družstvám a pestovateľom finančné prostriedky na investície na ochranu lesov a ktoré sú nevyhnutné pre klimaticky odolnejšiu produkciu kávy a kakaa. Členovia družstva COOBADI v Pobreží Slonoviny uvádza, že „fairtradový príplatok im umožňuje podieľať sa na ochrane lesov.“ Družstvá a pestovatelia využívajú aj svoje dodatočné zdroje na investovanie do niektorých požiadaviek nariadení EUDR vrátane požadovaného geolokalizačného alebo polygónového mapovania.

Družstvá pestovateľov kakaa a kávy majú prospech z programov a školení Fairtrade vrátane tých, ktoré sa týkajú agroekológie a agrolesníctva. Členovia družstva ECAMOM v Pobreží Slonoviny tiež uvádzajú, že „boj proti odlesňovaniu v ich regióne bol iniciovaný organizáciou Fairtrade Africa“ a že sa „v súčasnosti podieľajú na zavádzaní agrolesníckych a ďalších postupov vďaka školeniam, ktoré absolvovali v rámci svojej siete pestovateľov.“

Fairtradoví pestovatelia vnímajú výhody ochrany lesov vrátane lepšej mikroklímy, ochrany vodných zdrojov, väčšej biodiverzity a ochrany zvierat. Pestovatelia v Hondurase za najdôležitejšie aktivity súvisiace s ochranou prírody označili ochranu vodných zdrojov. „Odlesňovanie je možné zvrátiť, a to najmä tam, kde organizácia pestovateľov slúži svojim členom a rieši základné príčiny. Pestovatelia a ich organizácie sú miestnymi lídrami, ktorých potrebujeme na obnovu našich ekosystémov,“ vyzdvihuje Juan Pablo Solis, hlavný poradca pre klímu a životné prostredie organizácie Fairtrade International.

Štúdiu realizovali v holandskom KIT inštitúte s konzultantmi z Chain Collaborative a Expressing Origin v období od apríla 2023 do mája 2024 a bola rozdelená do štyroch fáz. Prvá fáza zahŕňala analýzu viac než 60 interných a externých dokumentov o odlesňovaní. Druhá fáza spočívala vo vedení rozhovorov s mnohými zúčastnenými stranami zapojenými do programu Fairtrade vrátane zástupcov sietí pestovateľov, národných organizácií Fairtrade, ako aj vedúcich poradcov a seniorských produktových manažérov. Tretia fáza zahŕňala rozsiahlu prácu v teréne v Kolumbii, Pobreží Slonoviny a Hondurase s fairtradovými aj nefairtradovými družstvami. To bolo dôležité pre komparatívne porovnanie. Štvrtá fáza zahŕňala rozhovory s kupujúcimi.

Celú štúdiu si môžete prečítať tu a viac informácií o činnosti systému Fairtrade v oblasti odlesňovania nájdete tu.

150 64 Nová štúdia potvrdzuje, že Fairtrade je silným partnerom v ochrane lesov a prevencii odlesňovania 2024-10-14