Presvedčili sme sa s novinármi a študentmi o konkrétnych dopadoch klimatickej zmeny na fairtradových pestovateľov v Keni

Na začiatku júna sme sa vydali spolu s neziskovou organizáciou Na mysli po stopách dopadov klimatickej zmeny na fairtradových pestovateľov v rámci európskeho projektu Zem na tanieri – Hra o klímu Climate Game On. Na cestu sme sa vydali so skupinou zloženou zo študentov – ambasádorov projektu Kaťou a Petrom, influencerkou Johanou Bázlerovou z projektu @jsemvobraze a skupinkou českých a slovenských novinárov a novinárok (slovenského denníka Pravda, z Českého rozhlasu, Hospodářskych novín, z lifestylového magazínu Heroine, online spravodajstva novinky.cz).

Počas šiestich dní sme navštívili dve družstvá pestujúce kávu a farmu s fairtradovými kvetinami.

Naša prvá návšteva v Keni smerovala do fairtradového družstva Kibukwo Farmers’ Cooperative Society v pohorí Nandi. Pozreli sme sa na dve rodinné kávové farmy, jedna patrí Viole Chameli, druhá Williamovi Togomovi. A ako konkrétne tu dopadá klimatická zmena? Viola pre čím ďalej tým vyššie teploty vysádza medzi kávovníky stromy, ktoré ich zatieňujú a chránia pred silným slnkom. William bojuje na svojej farme s pôdnou eróziou tým, že vo svahoch buduje terasy. Obaja tiež nahrádzajú svoje kávovníky novou, odolnejšou odrodou vyšľachtenou priamo v Keni.

Ako ďalšiu sme v Keni navštívili kvetinovú farmu Longonot Farm. Videli sme, ako úsporne nakladajú s vodou a na zavlažovanie používajú uzatvorený cyklus vody s prírodnými metódami čistenia. Dozvedeli sme sa tiež, ako na tejto farme využili peniaze z fairtradového príplatku – okrem iného na vybudovanie pôrodnice, škôlky alebo počítačovej učebne, ale tiež na nákup pozemku, aby mohli svojim zamestnancom ponúknuť dostupné bývanie. Longonot Farm pritom predá iba 10 % svojich ruží pri dodržaní podmienok Fairtrade, dopyt po fairtradových kvetinách totiž zatiaľ nie je dostatočný. Čo je škoda: predstavte si, čo všetko by tu dokázali, keby predali s fairtradovým príplatkom omnoho viac svojich ruží.

Na fotografii s ružami je pestovateľka Mary Ibei.

Pretože sú pre nás dôležité témy udržateľnosti a environmentálnych dopadov našich nákupov, vzali sme novinárov v rámci našej cesty aj na skládku vo štvrti Dandora v kenskom Nairobi, ktorá patrí k najväčším v Afrike. Práve tu, bohužiaľ, končí veľké množstvo oblečenia vyhodeného v Európe.

Poslednou zastávkou na našej ceste bolo kávové družstvo v oblasti Machakos. Videli sme nádherné scenérie a počuli veľké príbehy. Napríklad Joseph Matingi Mbithi má 84 rokov. To je úctyhodný vek (má však ešte staršieho brata, ktorý, rovnako ako on, pestuje kávu). Na otázku, koľko hodín denne pracuje na svojej kávovej plantáži, vyhlásil, že od rána do večera s prestávkou na obed a, samozrejme, na kávu. Výkyvy počasia spôsobené zmenou klímy majú často negatívny vplyv na úrodu pestovateľov. Fairtrade im preto pomáha nájsť aj iné zdroje príjmu, aby neboli závislí len od jedinej plodiny. Joseph tak popri pestovaní 600 kávovníkov chová 3 kravy na mlieko a včelárči. Okrem toho družstvo nedávno zabezpečilo jemu a ďalším 400 členom z fairtradového príplatku 10 sliepok.

150 114 Presvedčili sme sa s novinármi a študentmi o konkrétnych dopadoch klimatickej zmeny na fairtradových pestovateľov v Keni 2022-10-19