Takmer 20 parkov a námestí bude prvýkrát na Slovensku hostiť výstavu fotografií o živote a problémoch pestovateľov kakaa

Bratislava, 2. 10. 2020 – Podľa štatistík ŠÚ SR o spotrebe potravín Slováci zjedia priemerne ročne 3,8 kilogramu čokolády, čokoládového prášku a čokoládových cukroviniek a pritom väčšinou nevedia, kde a za akých podmienok kakaové bôby vyrástli. Príležitosť dozvedieť sa to majú od soboty 3. októbra na výstave fotografií v takmer 20 parkoch a na námestiach po celej republike. Vďaka snímkam Stanislava Komínka z organizácie Fairtrade Česko a Slovensko môžu nahliadnuť na plantáže v Pobreží slonoviny. Pre pedagógov a ich študentov je pripravená vzdelávacia lekcia Cena kakaa.

V západoafrickom Pobreží slonoviny pracuje okolo jedného milióna pestovateľov a krajina je s produkciou takmer 2 milióny ton kakaa ročne najväčším producentom tejto komodity na svete. Pestovanie kakaa však nie je nijako lukratívne. Podľa výskumov si pestovateľ v Pobreží slonoviny zarobí priemerne denne menej než 1 USD. To je 2,5× menej, než by potreboval na dôstojný život: pokrytie nákladov vyváženej stravy, pitnú vodu, bývanie, zdravotnú starostlivosť, náklady na vzdelávanie detí a vytvorenie nevyhnutnej finančnej rezervy. Medzi problémy spojené s pestovaním kakaa ďalej okrem chudoby patrí detská práca, ničenie dažďových pralesov alebo odliv mladých ľudí z poľnohospodárskych oblastí do miest alebo k výnosnejším, ale nemenej problematickým aktivitám, akou je napríklad ťažba zlata.

Autor fotografií, Stanislav Komínek z organizácie Fairtrade Česko a Slovensko, ktorá za výstavou stojí, k tomu bližšie uviedol: „Je pre nás šokujúce, že v 21. storočí stojí produkcia kakaa na ničení životného prostredia a zneužívaní pestovateľov. Pôvodné pralesy za posledných 50 rokov nahradili kaučukovníky a palmy olejové. Ľudia pestujúci kakao žijú v chudobe a sú nútení využívať detskú prácu.“

Anne-Marie Yao, regionálna manažérka Fairtrade Africa, doplňuje: „Existujú riziká, ktoré pestovateľ kakaa nemá pod kontrolou, napríklad klimatické zmeny. Pestovateľ môže investovať, ako chce, ale pokiaľ neprší, nie je dostatok vlahy pre rastliny. Tomu sa nemožno vyhnúť, je potrebné sa prispôsobiť. Ďalším rizikom je, že sa mu nepodarí predať svoje kakao a potom nebude mať peniaze na to, aby poslal deti do školy. Tým rastie riziko chudoby a ohrozuje to aj budúcnosť detí. Ak sa zvýši cena kakaa, môžeme investovať do vzdelania a budúcnosti detí, do lepších podmienok žien, do zvýšenia životnej úrovne a celá spoločnosť na tom zarobí.“

Situáciu pestovateľov kakaa, ale aj kávy, banánov a mnohých ďalších surovín, pomáha riešiť systém Fairtrade. „Fairtradovým družstvám, ktorých členovia dodržujú základné štandardy – napríklad zákaz detskej a nútenej práce, šetrné zaobchádzanie s pôdou a vodou, kontrolované používanie hnojív a ďalšej poľnohospodárskej chémie – garantuje minimálnu výkupnú cenu a navyše ponúka takzvaný fairtradový príplatok, ktorý môžu družstvá investovať do zlepšenia kvality a efektivity pestovania, ale tiež do zaistenia pitnej vody alebo vzdelania pre deti,“ vysvetľuje Hana Malíková z Fairtrade Česko a Slovensko, riaditeľka neziskovej organizácie Fairtrade Česko a Slovensko.

„Fairtrade si uvedomuje, že podpora drobných pestovateľov a zamestnancov plantáží je po vypuknutí pandémie COVID-19 dôležitejšia než kedykoľvek predtým. Na obyvateľa globálneho Juhu totiž útlm ekonomiky spojený s narušením medzinárodného obchodu dopadá ešte ťaživejšie ako na nás. Navyše majú neporovnateľne horšie možnosti, pokiaľ ide o ochranu zdravia a dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ doplňuje Hana Malíková.

V prípade, že na výstavu zavítajú triedne kolektívy či napríklad skautské oddiely, môžu si vopred na webových stránkach stiahnuť zadarmo vzdelávaciu metodiku. Vďaka nej sa o téme dozvedia viac, cez príbehy pestovateľov kakaa z Pobrežia slonoviny sa stretnú s prekážkami a problémami, ktorým pestovatelia čelia, ale tiež sa zamyslia nad tým, ako by sa daná situácia dala riešiť a ako by tomu mohli pomôcť oni sami.

Výstava na stromoch sa koná od soboty 3. do 10. októbra v takmer dvoch desiatkach parkov po celej republike pri príležitosti Svetového dňa dôstojnej práce. Ten sa oslavuje 7. októbra. Predchádzajúce ročníky v Českej republike sa venovali pestovaniu kávy, banánov alebo pracovným podmienkam v garbiarňach a pri výrobe topánok, na Slovensku sa tento typ výstavy koná prvýkrát. Na akcii spolupracujú dve nevládne neziskové organizácie: Fairtrade Česko a Slovensko a NaZemi. Prehľad parkov, kde sa výstava koná, a viac informácií nájdete tu. Výber fotografií z výstavy nájdete v tlačovej kvalite tu.

150 87 Takmer 20 parkov a námestí bude prvýkrát na Slovensku hostiť výstavu fotografií o živote a problémoch pestovateľov kakaa 2021-05-06