Za pěstiteli fairtradové kávy do Vietnamu

Vietnam je najväčším producentom kávy odrody Robusta na svete a zároveň po Brazílii aj druhým najväčším dodávateľom kávy na svete. Komunity pestovateľov kávy vo Vietname tvoria veľkú časť populácie, aj preto sme sa rozhodli vyraziť za jej pestovateľmi a sprostredkovať vám ich príbehy.

Naša cesta viedla najprv do oblasti stredného Vietnamu, do provincie Dak Lak, ktorá sa nachádza v Centrálnej vysočine a aj miestni ju nazývajú hlavnou oblasťou kávy. Stretli sme sa najprv so zástupcami exportéra spoločnosti DAKMAN, kde prostredníctvom siete 35 zberných staníc vyberajú a nakupujú kávu priamo od miestnych pestovateľov a spracovávajú ju až do prepravných kontajnerov. Spoločnosť získala v roku 2009 certifikát pre obchodovanie s fairtradovou kávou a vykupuje ju od viac než 130 certifikovaných pestovateľov. „Fairtradové družstvá sú pevnou základňou pre nové projekty a rozvoj pestovania kávy. Celkovo sú naše pestovateľské družstvá priekopníkom udržateľnej produkcie vo Vietname,“ dozvedáme sa od miestneho podpredsedu a farmára pána Anh Dung Nguyena.

Navštívili sme aj ich miestny spracovateľský závod, ktorý sa venuje triedeniu a baleniu miestnej silnej kávy. Celkovo vyprodukujú 40 000 ton kávy ročne, ale kvôli suchu sa tu nevyhli zníženiu produkcie o 20 percent oproti minulému roku a jej pestovanie nahradzujú výnosnejším durianom alebo čiernym korením. 

To nám potvrdili aj na ďalšej návšteve v pestovateľskom družstve Eatu café. Pán Tran Dinh Trong, predseda družstva a pestovateľ s 1,5 hektára kávy, nám opisoval, že najviac kávy vyváža do Británie, Nemecka a Japonska a jedným z ich zákazníkov je napríklad aj u nás pôsobiaca spoločnosť Julius Meinl. Pán Trong potvrdzoval, že v 670 metroch nad morom majú dobré podmienky na pestovanie kávy typu robusta, ale problém pre nich predstavuje nielen extrémne počasie, ale aj vysoká cena benzínu a hnojív. Proti prevládajúcemu suchu sa snaží bojovať zavlažovaním a zatienením. 

O opatreniach proti vplyvom zmeny klímy sme počuli aj ďalší deň v družstve Ea Kiet coffee. Predseda miestneho družstva Nguyen Van Phuc pestuje kávu na hektári pôdy, ale za celé družstvo nám potvrdil dvadsaťpercentný pokles predajov po covide, a to aj napriek tomu, že ich odroda robusta získava v hodnotení rebríčka kvality SCA úctyhodných 81 bodov. Aj z jeho rozprávania je cítiť hrdosť: Sme vzorom na lokálnej úrovni, z fairtradového príplatku nielen školíme pestovateľov na štandardy kvality a ochranu odlesňovania, ale prispievame tiež miestnym komunitám. Podporujeme zdravotné centrum, platíme členom zdravotné poistenie, postavili sme škôlku a prepojili sme cestu do dediny asfaltkou.O tom, ako miestne družstvo podporuje ženy, sme sa dozvedeli pri návšteve na poli, kde sme narazili na mladú farmárku Nguyen Chi Le Thuy, ktorá tu vypomáhala pri zbere susedke, ale sama vlastní 1,2 hektára pôdy. Je z tretej generácie farmárov a absolvovala 3-ročné školenie pre mladé pestovateľky od Asociácie fairtradových družstiev Ázie a Tichomoria NAPP. Vďaka tomu získala skúsenosti z ďalších družstiev z Vietnamu, ale napríklad aj z Bali.

Na našej ďalšej zastávke v družstve Cudliemnnong nás privítali šálkou miestnej zemitej horkej kávy. Kávu tu pestujú od začiatku 20. storočia. Okrem toho tu pestujú aj durian, makadámiové orechy, avokádo, čierne korenie a kukuricu. Klimatická zmena najviac zasahuje kávu, ktorej nesvedčia extrémne suchá, ale ani extrémne dažde, kvôli ktorým kávové kvety nasiaknu a zničia sa. 

Na farme sme sa stretli s manželmi pánom H Nam Mlo a pani Y Bien Ktl. Ich rodina hospodári na tejto pôde už desiatky rokov. Majú tri malé pozemky s výmerou dvoch hektárov, okrem kávy pestujú čierne korenie, durian aj papáju. Ich najstarší syn už tiež študuje poľnohospodárstvo na univerzite a chystá sa ďalej pokračovať v rodinnej tradícii. Nechystá sa odísť do mesta, na rozdiel od mnohých svojich vrstovníkov. Aj keď je to práca ťažká: rodičia vstávajú každý deň o 5.30 a sami si doprajú denne len jednu šálku kávy (pani Ktl vraj len výnimočne aj dva). 

Cestu za pestovateľmi sme uzavreli v provincii Lam Dong pri meste Bao Loc v južnej časti Vietnamu v družstve Binh Loc Cooperative. Tu sme sa zamerali na pestovanie u nás exotickej mučenky (marakuje, známej aj ako passion fruit). Zatiaľ čo v predošlých družstvách prebiehal zber kávy, zelená mučenka zatiaľ väčšinou dozrievala na poli na popínavých bylinách. Mučenka chutí sladko a trpko. Sladké bolo jej ochutnanie, trpká je skutočnosť, že po covide ju odtiaľ z družstva dodávajú len na vnútorný trh a v Európe pre ňu nie je odbyt.

150 64 Za pěstiteli fairtradové kávy do Vietnamu 2025-03-03