Do tohtoročných Férových raňajok sa zaregistrovalo vyše 200 ľudí

Férové raňajky tento rok prebiehali netradične iba s tými najbližšími, rodinou a kamarátmi. Kvôli COVID-19 sa ľudia nemohli združovať, registrovali preto len svoje individuálne pikniky, na záhrade, v lese, na lúke alebo pri rieke. Nechceli sa vzdať svoje možnosti podporiť pestovateľov vo svete, upozorniť na ich situáciu aj prínosy Fairtrade do ich životov. Celkovo sa tento rok zaregistrovalo 33 organizátoriek a organizátorov na Slovensku a 204 v Českej republike. V oboch krajinách išlo o rekordné číslo.

Jedna z organizátoriek Martina Krivošová napísala o pikniku: „Raňajkovala som spolu so sestrou a priateľmi vo Svätom Jure. Pochutnali sme si nielen na dobrotách z Fairtradeu, ale aj na výrobkoch od lokálnych producentov. Férové raňajky tento rok priniesli možnosť po dlhom čase stretnúť sa a vychutnať si príjemné počasie a tiež dozvedieť sa o jednotlivých Fairtrade výrobkoch, pretože každý z členov pikniku vedel o nejakom inom výrobku.“

K svojmu profilu do mapy na www.feroveranajky.sk ľudia často tiež uvádzali tipy na predajné miesta a obľúbené fairtradové výrobky.

Férové raňajky sa tradične organizujú v druhú májovú sobotu, na Svetový deň spravodlivého obchodu. Veríme, že v budúcom roku ich už budeme môcť organizovať formou skutočných komunitných piknikov.

Organizátorka Lenka nám napísala: „Bolo super, že sme mali piknik s rodinou a mohli sme sa vybrať kamkoľvek sme chceli. O rok sa určite opäť zúčastníme.“

Na fotogalériu jednotlivých piknikov sa môžete pozrieť na našom facebooku.

Ďakujeme všetkým za zapojenie.

150 93 Do tohtoročných Férových raňajok sa zaregistrovalo vyše 200 ľudí 2021-05-14