Fairtrade darčeky ako inšpirácia pre váš list Ježiškovi

Prinášame vám tipy na vianočné darčeky pre vašu rodinu a priateľov, ktoré majú skrytú pridanú hodnotu. Len málo vecí poteší tak ako darček, ktorý vznikol za spravodlivých podmienok a zároveň prispieva k rozvoju poľnohospodárskych komunít v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike. S pečiatkou FAIRTRADE na obale darček poteší vás aj pestovateľov na druhom konci sveta. Veríme, že si vyberiete z nášho zoznamu:

Chceli by ste otvoriť ferova okienka s prekvapením?

Milovníkov čokolády poteší adventný kalendár spoločnosti Divine s čokoládovými srdiečkami z jemnej 70 % horkej čokolády. Čokolády Divine sú vyrobené z fairtradových kakaových bôbov, ktoré dodáva družstvo drobných pestovateľov Kuapa Kokoo v africkej Ghane. Tamojší farmári pestujú kakao v tieni dažďového pralesa, pomaly ho fermentujú a sušia na slnku. 

Máte doma športovca alebo športovkyňu?

Zaobstarajte im zásobu proteínových tyčiniek a proteínových práškov od spoločnosti Decathlon, ktoré obsahujú fairtradové kakao. Tyčinky a prášky im poslúžia na doplnenie bielkovín po stredne intenzívnom až intenzívnom tréningu a pomôžu im rýchlejšie sa zotaviť.

Máte doma milovníkov prémiovej čokolády?

Milovníkov čokolády určite poteší, ak si pod stromčekom nájdu čokoládu Chocolate & Love, značku Fairtrade a bio čokolády, ktorá je dostupná vo viacerých internetových obchodoch. Spoločnosť založili Richard a Birgitte O’Connorovci v roku 2010 a čokoláda je ich vášňou. Medzi ich medzinárodne ocenené príchute patrí čokoláda s granátovým jablkom, pomarančom alebo morskou soľou a karamelom. Sú rodinným podnikom, ktorý podporuje udržateľné a etické obchodovanie.

Poznáte alebo by ste chceli vyskúšať fairtradovú kozmetiku?

Známku FAIRTRADE nenájdete len na čokoláde, káve, kvetoch alebo banánoch, ale môžete vyskúšať aj fairtrade kozmetiku! V ponuke Fairtrademarket.cz/sk nájdete napríklad mydlá, krémy, kúpeľové soli alebo zubné pasty so známkou FAIRTRADE.

Plánujete pred Vianocami piecť s deťmi koláčiky? A čo tak vyrobiť s nimi perníkovú chalúpku s použitím fairtradového kakaa?

V ponuke dm drogerie nájdete sadu perníkových domčekov, s ktorou sa môžete zabaviť a spoločne piecť počas adventu. V dm drogérii si môžete kúpiť aj fairtradovú kávu, perníky s fairtradovým kakaom, ovocie a oriešky v čokoláde ….celá fairtradova ponuka.

Vyberte pre svojich blízkych štýlové fairtradové bavlnené oblečenie.

Fairtradové oblečenie u nás zatiaľ nie je bežne dostupné, preto odporúčame švédsky e-shop  Dedicated alebo nemecký Melawear, kde majú okrem oblečenia aj batohy alebo dokonca topánky z fairtradovej bavlny.

V súčasnosti je do produkcie bavlny priamo zapojených 100 miliónov domácností v 85 krajinách. Len 13 % z nich však vyrába udržateľným spôsobom. Cieľom fairtradových noriem je ochrana zdravia a bezpečnosti pestovateľov a zákaz geneticky modifikovaných semien bavlny.

A vedeli ste, že aj slávne Mozartové guľôčky sú Fairtrade?

Mozartove guľôčky Manner sú ideálne ako malý darček alebo keď sami dostanete chuť na niečo naozaj výnimočné.

Chceli by ste mandle alebo orechy vo fairtradovej čokoláde?

Adventné obdobie si môžete spríjemniť aj rôznymi druhmi orechov a sušeného ovocia vo fairtradovej čokoláde od spoločnosti POEX. Vyskúšajte pražené mandle v horkej fairtradovej čokoláde.

Ďakujeme za váš záujem. Šírenie myšlienok spravodlivého obchodu a nákup fairtradových výrobkov znamená nepriamy príspevok k spravodlivejším podmienkam pre tých, ktorí to najviac potrebujú. To, čo robíme a kupujeme tu, má vplyv na druhom konci sveta

150 65 Fairtrade darčeky ako inšpirácia pre váš list Ježiškovi 2023-12-01