Férovými ranajkami ľudia symbolicky podporili svojich lokálnych a fairtradových pestovateľov

Druhú májovú sobotu – tento rok konkrétne 9. mája – sme si pripomeli Svetový deň fair trade. Pri tejto príležitosti 4 neziskové organizácie a 1 platforma organizovali celoslovenské domáce Férové raňajky. S ohľadom na karanténu mala akcia len symbolickú domácu a online podobu, ale aj tak účastníci vyjadrili na 30 mistoch Slovenska svoj záujem o miestnych slovenských farmárov a pestovateľov z krajín Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky a o to, kto a za akých podmienok pre nich produkuje potraviny.

Lukáš Bulko z mimovládnej organizácie Fairtrade Česko a Slovensko, ktorá akciu koordinovala, upozorňuje: „Urobili sme s partnerskými organizáciami skrz túto akciu spojenú výzvu o tom, že či už sa jedná o lokálne slovenské produkty, alebo tie, ktoré sú zo surovín, ktoré sa nedajú pestovať lokálne a museli cestovať, mali by sme chcieť, aby boli všetky a vždy férové. Pestovatelia v krajinách Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky za svoje kakao, kávu alebo banány dostávajú zaplatené veľmi málo, často navyše pracujú v nedôstojných, alebo dokonca nebezpečných podmienkach a teraz v súvislosti s pandémiou COVID-19 sa niektorí ocitajú na pokraji kolapsu.“


„Keď vidíš, koľko si dostal za svoju prácu, tak tomu ani neveríš, je to strašne málo a človek si pomyslí, že to nie je spravodlivé, že to nie je dôstojné, že s tým človek nemôže vystačiť. Veľakrát to nestačí ani na tie úplne základné veci v domácnosti,“ zveruje sa na záhrade svojho rozpadajúceho domu šedovlasý Luís Eduardo Meza z Kostariky.

Na toto reaguje hnutie spravodlivého obchodu, ktoré usiluje o to, aby pestovatelia za svoje produkty dostávali dostatočné výkupné ceny. Jednou z konkrétnych snáh na presadzovanie spravodlivého obchodu je certifikácia Fairtrade. Tá garantuje zapojeným pestovateľom minimálne výkupné ceny a fairtradový príplatok, ktorý môžu podľa svojho uváženia investovať do rozvoja svojej komunity. Vďaka zapojeniu do fairtradových družstiev môžu pestovatelia posielať svoje deti do škôl, zaistiť si napríklad pitnú vodu či zdravotnú starostlivosť, alebo pestovať šetrne s ohľadom na životné prostredie. Teraz, v dobe pandémie Covid-19, dokonca organizácia Fairtrade International mimoriadne umožňuje vyplácanie tejto prémie priamo pestovateľom, aby im tak aspoň čiastočne kompenzovali očakávaný pokles príjmov súvisiaci s poklesom medzinárodného obchodu.

V Slovenskej republike nárast predaja produktov s certifikáciou Fairtrade v posledných rokoch stúpa. Najväčšie uplatnenie z fairtradových produktov v slovenských obchodoch nachádza fairtradové kakao (v roku 2018 sa predali čokolády a ďalšie čokoládové cukrovinky vyrobené takmer zo 658 ton fairtradového kakaa), v závese za kakaom potom nasleduje káva– tej s certifikáciou Fairtrade sa na Slovensku roku 2018 vypilo viac než 24 miliónov šálku.

„Pri nákupe potravín je dôležité poznať ich pôvod, ale rovnako dôležité je aj vedieť z akých surovín boli vyrobené, akým spôsobom, za akých pracovných podmienok a s akým dopadom na životné prostredie. Odporúčame preto uprednostniť výrobky od výrobcov, ktorí tieto informácie otvorene komunikujú. Zároveň odporúčame uprednostniť regionálne výrobky, ktorých kúpou sa predchádza zbytočnej preprave, podporuje sa lokálna ekonomika a regionálny rozvoj,” vysvetľuje Peter Pašák z Lokalný trh.sk

„Kvôli pandémii sa tento rok aktivity konali v našich vlastných domovoch, ale chceli by sme, aby v nasledujúcich rokoch prebiehali formou komunitných piknikov a teda v záhradách, parkoch či námestiach. Zároveň pomocou online nástrojov môhli účastníci zdôrazniť svoju podporu a rozšíriť tak povedomie o pestovateľoch v online svete. Môhli sa zúčastniť facebookovej udalosti alebo použít rámik www.facebook.com/profilepicframes Ranajkujem férovo,” vysvetľuje Lukáš Bulko z mimovládnej organizácie Fairtrade Česko a Slovensko.

Viac informácií nájdete na www.feroveranajky.sk.

Organizátorom akcie bola nezisková organizácia Fairtrade Česko a Slovensko. Spoluorganizátormi sú Nádácia Integra, OZ Živica, Slow Food Tatry a Slow Food Pressburg.

CEEV Živica je mimovládna nezisková organizácia, ktorá inšpiruje k zmene. Venujú sa vzdelávaniu, ekoporadenstvu a ponúkajú priestor na hľadanie seba samého. Nájdete ich v Bratislave, Zvolene a vo Vzdelávacom centre Zaježová.

Lokalnytrh.sk je webová platforma koncentrujúca informácie o slovenských výrobcoch potravín a nápojov na jednom mieste a poskytuje výrobcom bezplatný priestor na uverejnenie informácií o svojej výrobe a zviditeľnenie sa. Zároveň funguje aj ako mapa a vyhľadávač výrobcov pre zákazníkov. Cieľom je uľahčiť nájdenie regionálnych výrobcov vo svojom okolí a podporiť priamy predaj.

Nadácia Integra zmierňuje následky porušeného sveta a fandí spravodlivému obchodu. V Keni ako prví na svete založili fair trade fabriku na spracovanie makadamových orieškov. Do Etiópie ako prví priniesli sadenice makadámiových stromov. Na Slovensku prevádzkuju jedinú Fairtrade a BIO certifikovanú pražiareň kávy a férový obchod Samay.sk. Vzdelávaju a združuju fanúšikov fair trade, motivuju k zodpovednému správaniu a udržateľnému životnému štýlu.

Pomôž Slovákom
Pomozslovakom.sk je nový dobrovoľnícky projekt, ktorého cieľom je podpora malých lokálnych slovenských podnikateľov. Ponúka miesto, kde môžu podnikatelia prezentovať svoju firmu a jej výrobky. Projekt sa sústredí na lokálnu ekonomiku, udržateľnosť a podporu malých podnikateľov.

Slow Food Tatry je jedno z oficiálnych slovenských konvívií medzinárodného hnutia Slow Food, ktoré má celosvetovo viac ako milión podporovateľov a 100 000 členov. Predstavuje reakciu na šíriacu sa fast-foodovú globalizáciu a rastúci záujem ľudí o to, čo jedia, odkiaľ jedlo pochádza a ako jeho konzumácia ovplyvňuje svet okolo nás. Hlavnými hodnotami Slow Food sú potraviny, ktoré sú dobré, čisté a férové.

150 67 Férovými ranajkami ľudia symbolicky podporili svojich lokálnych a fairtradových pestovateľov 2021-03-08