Kvôli rastúcim nákladom Fairtrade zvyšuje minimálnu cenu za banány

V snahe zmierniť dopady prudko rastúcich výrobných a životných nákladov pestovateľov oznámila organizácia Fairtrade International nové minimálne ceny banánov. Nové minimálne ceny predstavujú priemerné zvýšenie o 4,5 % pre banánové farmy a navyše priemerné zvýšenie o ďalších 15 % pre tých pestovateľov, ktorí banány sami priamo vyvážajú, a to na pokrytie vyšších nákladov na vývoz a balenie. Ide o najvyššie zvýšenie minimálnej ceny za posledných niekoľko rokov.

Minimálna cena predstavuje (spolu s takzvaným fairtradovým príplatkom) jeden z kľúčových nástrojov systému Fairtrade, ako zlepšiť ekonomickú situáciu pestovateľov v krajinách Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky. Oznámenie o jej zvýšení pri banánoch prichádza v čase, keď ekonomiky po celom svete bojujú s vysokou infláciou, rastúcimi životnými nákladmi a keď sa aj pestovatelia musia vyrovnať s rapídne rastúcimi výrobnými a vývoznými nákladmi. Pestovatelia pritom čelili prudko rastúcim nákladom už v roku 2021, tohto roku však ich exponenciálny nárast pokračoval.

Uvedomujeme si, že mnoho spotrebiteľov a pestovateľov trpí súčasnou krízou životných nákladov. Bremeno zvýšených nákladov však nemôžu niesť iba pestovatelia, uvádza Silvia Camposová, hlavná poradkyňa Fairtrade pre banány.

Údaje, ktoré Fairtrade zhromaždil z mnohých banánových fariem s certifikáciou Fairtrade a ktoré overili technickí experti, ukazujú, že ceny od roku 2021 vzrástli takto: hnojivá o 70 %; pohonné hmoty o 39 %, palety a plastové obaly o viac než 20 %. Zvýšili sa aj náklady na ďalšie štyri kľúčové vstupy a vybrané služby – pracovnú silu, kartónové škatule, vnútrozemskú prepravu a prístavné poplatky.

Nová minimálna cena vstúpi do platnosti 1. januára 2023. V súčasnosti prebiehajú medzi firmami, ktoré banány vykupujú, a výrobcami rokovania o zmluvách na rok 2023.

Fairtrade tiež prvýkrát zverejňuje náklady na osem kľúčových položiek a služieb potrebných pre produkciu banánov, a to pre každú producentskú krajinu. To zaisťuje transparentnosť nákladov, ktoré sa skrývajú za novými minimálnymi cenami, a pomôže pestovateľom a obchodníkom lepšie vyjednávať o zmluvách. Podľa Camposovej však bolo stanovenie týchto cien predmetom zložitého vyvažovania, pretože mnoho organizácií pestovateľov sa obáva, že vyššie ceny povedú k úplnej strate fairtradových predajov.

Vyzývame maloobchodníkov, obchodníkov, aby sa postavili na stranu fairtradových pestovateľov a naďalej nakupovali fairtradové banány, hovorí Camposová. A vyzývame ich, aby sa prihlásili k zdieľaniu zodpovednosti a udržateľným cenám, aby zastavili pokračujúci pád ku dnu a zaistili, že sa banánové farmy udržia na trhu.

Fairtrade je jediným certifikačným systémom s minimálnou cenou, ktorá je pre pestovateľov zásadnou záchrannou sieťou. Fairtrade každoročne preskúmava minimálne ceny po konzultácii s pestovateľmi a obchodníkmi. Fairtradové banány sú jednoznačne najobľúbenejším fairtradovým ovocím. V minulom roku oslávili banány 25 rokov od svojho uvedenia na svetový trh. Počet organizácií, ktoré sa venujú pestovaniu fairtradových banánov, rástol a teraz ich má fairtradovú certifikáciu už 240 v 16 rôznych krajinách. Dohromady na fairtradových banánových plantážach pracuje takmer 35 000 ľudí. 91 % všetkých fairtradových banánov pochádza z Latinskej Ameriky a Karibiku.

Banány patria medzi najpopulárnejšie exotické ovocie aj u nás. K ich obľube prispieva bezpochyby aj cena – tá patrí v sortimente čerstvého ovocia dlhodobo k najnižším. To má však aj svoje odvrátené stránky, predovšetkým negatívne sociálne dopady a ničenie životného prostredia. Práve to sa snaží riešiť okrem iného etická certifikácia Fairtrade, ktorej známka sa od predminulého roka pravidelne objavuje aj na banánoch predávaných v ČR,“ hovorí Lubomír Kadaně, riaditeľ Fairtrade Česko a Slovensko.

Fairtradových banánov sa v ČR a na Slovensku predalo v minulom roku 695 ton. Najviac sa na tomto objeme podieľa reťazec Kaufland, ďalej ich zákazníci nájdu v banánových džúsoch Pfanner alebo v zmrzline Ben & Jerry’s spoločnosti Unilever.

V tejto tabuľke nájdete všetky nové minimálne fairtradové ceny banánov.

Prečítajte si tiež celé oznámenie k cenám tu.

150 100 Kvôli rastúcim nákladom Fairtrade zvyšuje minimálnu cenu za banány 2022-11-15