Bratislava 4. 12. 2019 – Vianoce sú – popri Veľkej noci – pre obchodníkov jedným z vrcholov, pokiaľ ide o predaj čokoládových výrobkov. Tie podľa novodobej tradície k týmto sviatkom neodmysliteľne patria. Stále väčšie množstvo čokolády, ktoré sa na slovenskom trhu predá, má pritom certifikáciu Fairtrade – a zaisťuje tak svojim pestovateľom zaručené minimálne výkupné ceny a príplatky, ktoré môžu využiť na rozvoj svojich komunít. Od roku 2015 vzrástol predaj výrobkov s fairtradovým kakaom na Slovensku viac než pätnásťnásobne (v roku 2015 sa ho predalo 45 ton a v roku 2018 už ton 658).
Celkovo spotreba fairtradového kakaa na slovenskom trhu vzrástla v roku 2018 o 170 %,
predalo sa ho celkovo 658 ton, prevažne vo forme čokolády a cukroviniek. Ide o pokračujúci dôsledok zavedenia Fairtrade programu pre kakao (Fairtrade cocoa programme), ktorý funguje už od roku 2014, zjednodušuje spracovateľom podmienky pri výrobe produktov z fairtradového kakaa a pestovateľom kakaa dáva viac príležitostí na uplatnenie ich produkcie za podmienok Fairtrade. Vďaka tomu sa výrobky s fairtradovým kakaom uplatňujú stále viac aj vo veľkých obchodných reťazcoch. Lídrom v oblasti
fairtradového kakaa je spoločnosť Lidl, ktorá počas vlaňajška predala výrobky vyrobené z 265 ton fairtradových kakaových bôbov a predaje oproti roku 2017 tak zvýšila o vyše 170%. „Podiel výrobkov s trvalo udržateľnou certifikáciou má v našom sortimente rastúcu tendenciu. Za minulý rok mali výrobky predané v Lidli 27%-ný podiel na celkovom fairtradovom príspevku zo Slovenska. Počas vianočných a veľkonočných sviatkov disponuje certifikáciou Fairtrade väčšina produktov,” vysvetľuje Tomáš Bezák, vedúci úseku komunikácie Lidl Slovenská republika.
Nárast však zaznamenala aj spoločnosť Kaufland (100 ton, nárast 23 %). „Pre nás je dôležité, aby sme boli zodpovední v každej oblasti, v ktorej pôsobíme. Preto sa snažíme neustále rozširovať sortiment zodpovedných produktov, ktoré sú vyrábane s ohľadom na životné prostredie a zabezpečujú férový prístup k ľudom všade na svete,“ povedala Lucia Langová, vedúca úseku Firemná komunikácia, Kaufland Slovenská republika.
Tretím najväčším predajcom fairtradového kakaa na slovenskom trhu bola vlani spoločnosť Gunz (predala cukrovinky vyrobené z 57 ton kakaových bôbov). Medzi ďalších
významných predajcov patria aj spoločnosti WAWI Schokolade, Hans Riegelein a Ben&Jerry’s.
„Čím viac výrobkov s certifikáciou Fairtrade sa na trhu uplatní, tým väčšie množstvo surovín môžu pestovatelia predať za podmienok Fairtrade – teda za cenu, ktorá skutočne
pokrýva náklady pestovania vrátane ich práce. Pri kakau ide najmä o pestovateľov z chudobných krajín západnej Afriky, ako sú Ghana alebo Pobrežie slonoviny,“ vysvetľuje
riaditeľka Fairtrade Česko a Slovensko Hana Malíková, čo sa za rastúcimi objemami skrýva.
Konkrétne v západoafrickom Pobreží slonoviny napríklad pracuje približne jeden milión pestovateľov a krajina je s produkciou takmer 2 milióny ton kakaa ročne najväčším
producentom tejto komodity na svete. Pestovanie kakaa však nie je nijako lukratívne. Podľa výskumov si pestovateľ v Pobreží slonoviny zarobí priemerne denne menej než 1
USD. To je 2,5× menej, než by potreboval na dôstojný život: pokrytie nákladov vyváženej stravy, pitnú vodu, bývanie, zdravotnú starostlivosť, náklady na vzdelávanie detí a
vytvorenie nevyhnutnej finančnej rezervy. Medzi problémy spojené s pestovaním kakaa ďalej okrem chudoby patrí detská práca, ničenie dažďových pralesov alebo odliv mladých
ľudí z poľnohospodárskych oblastí do miest alebo k výnosnejším, ale nemenej problematickým aktivitám, akou je napríklad ťažba zlata.