Odsudzujeme vojenskú inváziu na Ukrajinu

Dnes, vo štvrtok 24.2.2022 sme od rána svedkami začínajúcej ruskej invázie na Ukrajinu, napriek tomu že sa EÚ aj NATO dlhodobo snažili o mierové riešenie.

V dôsledku ozbrojeného konfliktu od roku 2014 už vyhaslo viac ako 13.000 životov a viac ako 1,5 milióna obyvateľov Donbasu bolo vysídlených zo svojich domovov. Tisíce ľudí na frontovej línii naďalej žijú v núdzi, bez stabilného prístupu k základným potrebám ako je jedlo, teplo, či lekárska starostlivosť. Život v neustálom ohrození a napätí sa podpisuje na psychickom a fyzickom zdraví všetkých ľudí. Vojenská invázia prinesie ďalších mŕtvych, zranených a ľudí na úteku. 

Ukrajina čelí vojne, ktorá prinesie hrôzu a deštrukciu

Priama vojenská invázia, ktorá sa dnes začala, znamená pre Ukrajinu deštrukciu, množstvo mŕtvych, zranených a aktuálne už teraz aj množstvo ľudí na úteku. V tejto situácii chceme prejaviť solidaritu a poskytnúť svoju pomoc. S Ukrajinou zdieľame hodnoty postavené na princípoch mieru, ľudských práv, dodržiavania medzinárodného práva a teritoriálnej suverenity a nezávislosti Ukrajiny.

Považujeme za dôležité, aby sme ako občianska spoločnosť vyjadrili jednoznačné odsúdenie krokov Ruskej federácie, ktoré vyústili do vojenskej invázie na ukrajinskom území a ktoré budú mať dopad na civilistov. Stojíme za Ukrajinou ako suverénnym štátom a vyjadrujeme našu solidaritu ukrajinským občanom, ktorí konfliktom najviac trpia.

150 113 Odsudzujeme vojenskú inváziu na Ukrajinu 2022-02-24