Po stopách fairtradových pestovateľov v Peru

V úzkej skupine sme na konci septembra vyrazili po stopách fairtradových pestovateľov banánov, kakaa a kávy. Na cestu sa s nami vydali redaktor celoštátneho denníka Pravda Andrej Barát, svetoznáma cukrárka Mirka van Gils Slavíková, food blogerka a redaktorka magazínu Apetit Darina Sieglova a youtuber Martin Creep. Každý deň sme zbierali čo najviac zážitkov, aby novinári aj influenceri zistili, ako funguje Fairtrade, porozumeli životu pestovateľov a mohli sa ďalej deliť o svoje skúsenosti.

Najprv sme navštívili fairtradové pestovateľské družstvo APBOSMAN, ktoré v oblasti Piura pestuje fairtradové bio banány. Aby sa naozaj vžili do života pestovateľov, vyskúšali si niektorí z účastníkov cesty ťažkú prácu na banánovej plantáži na vlastnej koži. Práve odtrhnutý trs banánov pritom váži až päťdesiat kíl. Martin a Darina to zvládli na jednotku.

Ale nielen to, na našej prvej zastávke v družstve APBOSMAM sme videli, aká je biodiverzita dôležitá pre udržateľné pestovanie banánov. Balbino Reyes Rosales, ktorý pracuje ako technik v banánovom družstve, nám vysvetlil, že: „biodiverzita nám zabezpečí rovnováhu, políčka budú odolnejšie voči chorobám, bude fungovať biologická ochrana pred škodcami. Aby bola pôda odolnejšia, vysádzame k banánom aj kokos, čili papričky, karambolu alebo strukoviny.“

V APBOSMAM-e celú svoju produkciu predávajú za podmienok Fairtrade (týždenne priemerne 8 – 10 kontajnerov). Fairtradový príplatok je 1 USD za každú škatuľu banánov a investujú ho okrem iného do výroby organických hnojív a kompostovania. Hnojivá a kompost potom predávajú za symbolickú cenu svojim členom.

Po banánoch sme sa presunuli do kakaového družstva Norandino v Sierra de Piura. Tu sme sa dozvedeli, ako môžu vyzerať rôzne nečakané vplyvy klimatickej zmeny a tým ohrozovať živobytie pestovateľov. Miestny pestovateľ Angel Santos nám ukázal nahryznutý kakaový bôb a opisoval: „Veverice pôvodne žili vyššie v horách, ale kvôli klimatickej zmene a meniacim sa teplotám nemajú dostatok potravy v ich pôvodnom prostredí a stali sa škodcom na mojom poli.“

pestovateľ Angel Santos ukazuje dôsledky klimatických zmien

V Norandine platia z fairtradového príplatku aj skupinku agroinžinierov, ktorí obchádzajú pestovateľov a radia im s udržateľnými postupmi hnojenia a zalesnenia. Časť príplatku ide aj do rozvoja spracovateľskej továrne priamo v meste Piura, kde sa kakao spracováva na kakaovú hmotu.

Naša posledná zastávka viedla za pestovateľmi kávy, vystúpili sme do nadmorskej výšky 1 869 m. n. m. Navštívili sme fairtradové družstvo COCLA, kde pestujú výberovú fairtradovú kávu. Dali sme si s pestovateľmi slepačí vývar, navštívili sme kávovníkové plantáže a ochutnali kávové čerešne. Stretli sme sa napríklad s Edith Mellado, pestovateľkou kávy, ktorá nám rozprávala: „Som už zo 4. generácie pestovateľov kávy a je pre mňa dôležité podporovať mladých, aby ďalej chceli zostávať na dedinách a chceli kávu ďalej pestovať. Sama som študovala v Cuzcu a absolvovala baristický kurz v Lime, ale s narodením malej som sa vrátila. Pestovanie kávy je neoddeliteľnou súčasťou nášho života.“ Slová Edith pre nás boli nádejou a veľkou vzpruhou.

pestovateľka kávy Edith Mellado

V družstve COCLA predávajú tiež všetku úrodu za podmienok Fairtrade a sústreďujú sa na výberovú kávu. Sú vzorom pre ostatných pestovateľov v regióne, spájajú 3 500 pestovateľských rodín. Z fairtradového príplatku postavili nielen zázemie na spracovanie kávy, ale aj hydroelektráreň.

Z niektorých doterajších výstupov:

  • Fotografie a videá Dariny Sieglovej z časopisu Apetit nájdete na sociálnych sieťach FCB, na Instagram alebo v decembrovej  tlačenej či online verzii časopisu.
  • Obsiahla reportáž o banánoch od Andreja Baráta v denníku Pravda. 
  • Reportáž o káve a o tom, ako o nej bojujeme s klimatickou zmenou A. Baráta v denníku Pravda. 
  • Reportáž o trpké budúcnosti čokolády  od A. Baráta v denníku Pravda. 
  • Fotografie a videá cukrárky Mirky tu, youtubera Martina Creepa tu a na našich sieťach tu.

150 69 Po stopách fairtradových pestovateľov v Peru 2024-01-04