Prepájanie súvislostí súčasného sveta. Poznáme TOP 30 čomu sa venovať nielen na školách v globálnom rozvojovom vzdelávaní

Vo Fairtrade Česko a Slovensko chceme podporiť vzdelávanie o globálnych súvislostiach. Oslovili sme v spolupráci s platformou Ambrela, ktorá zastrešuje slovenské organizácie venujúce sa globálnemu vzdelávaniu, desať odborníkov slovenského globálneho rozvojového vzdelávania napríklad z organizácie Človek v ohrození, CEEV Živica a ďalšie a získali od každého z nich základný prehľad projektov globálneho rozvojového vzdelávania. Tak aby existoval aktuálny jedinečný dostupný prehľad. Jedná sa o 30 možností, čomu sa venovať v globálnom vzdelávaní postavených na osobných a aktuálnych tipoch.

„Ak sa chceme globálnemu vzdelávanie venovať v škole, skautskom oddiele či v knižnici, môžeme využiť vzdelávacie metodiky alebo lekcie z webovej stránky www.globalnevzdelavanie.sk. Na Slovensku sa globálnemu vzdelávaniu venujú viaceré neziskové organizácie s rôznym záberom. Chýbal nám však jednoduchý a dostupný prehľad, čo všetko sa v rámci globálneho vzdelávania na Slovensku ponúka.” vysvetľuje vznik dokumentu Lukáš Bulko z Fairtrade Česko a Slovensko.

Výsledný prehľad sa venuje globálnym témam aj jednotlivým princípom a hodnotám. Prehľad sa volá TOP 30 globálneho vzdelávania a na stiahnutie je v online podobe aj na webových stránkach organizácie Fairtrade Česko a Slovensko.

A prečo sa ľudia majú venovať globálnemu vzdelávaniu, popisujú spoluautori dokumentu: „Som presvedčená, že čím viac budeme my aj naši žiaci chápať súvislosti, ktoré spájajú svet, o to pohodlnejšie sa budeme cítiť v komplexite tohto sveta a nebudeme musieť hľadať bezpečie v rasizme, nacionalizme a iných “izmoch”” Zuzana Labášová, CEEV Živica.

Lenka Putalová z organizácie Človek v ohrození dopĺňa: “Globálne vzdelávanie komplexne rozvíja kompetencie detí, pomáha im spoznávať súčasný svet a hľadať si vlastné miesto v ňom. Verím, že globálne vzdelávanie je príležitosťou na vytvorenie priestoru na spoluprácu a objavovanie, spoločnú diskusiu, pýtanie sa otázok a hľadanie odpovedí. Často od učiteľov a učiteliek počujem, že pri vyučovaní hodín globálneho vzdelávania sú prekvapení, ako zanietene a kreatívne ich deti na hodinách pracujú. A samé deti si pýtajú viac takýchto hodín. Ponúkame učiteľom a učiteľkám širokú paletu aktivít do ich výučby, stačí si ich len otvoriť a vybrať si také, ktoré ich oslovia.

Na prehľade spolupracovalo 10 odborníkov z 10 organizácií, ktoré ponúkajú školám svoj program obohacujúci globálne vzdelávanie. Jednou z nich je aj Green Foundation, Martina Urbanová, koordinátorka programu Roots & Shoots povedala o prehľade.  „Školy, ktoré sa chceli venovať globálnemu vzdelávaniu, častokrát nevedeli, aké majú možnosti. Vďaka brožúrke TOP 30 Globálneho vzdelávania môžu tieto možnosti vidieť na jednom mieste. Ako nadácia Green Foundation sme radi, že aj náš vzdelávací program Roots & Shoots je súčasťou tejto brožúry a že pedagógovia, ktorí sa zaujímajú o výchovu k udržateľnému rozvoju a komunitné učenie majú príležitosť sa zapojiť do programu.

Prehľad TOP 30 globálneho vzdelávania si môžete stiahnuť tu.

150 100 Prepájanie súvislostí súčasného sveta. Poznáme TOP 30 čomu sa venovať nielen na školách v globálnom rozvojovom vzdelávaní 2021-10-29