Svetový deň spravodlivého obchodu si pripomenulo viac ako 750 účastníkov Ferových piknikov

V sobotu 13. mája sa na 20 miestach na Slovensku uskutočnil komunitný piknik na podporu pestovateľov kávy, kakaa a banánov z Latinskej Ameriky, Afriky a Ázie. Ľudia piknikovali fairtradové alebo miestne suroviny, aby tak prejavili záujem o osud tých, ktorí pestujú naše potraviny. Na podujatí sa zúčastnilo spolu viac ako 750 ľudí. Férový piknik je najväčším podujatím na podporu etického obchodu na Slovensku. Podujatie sa koná od roku 2020 druhú májovú sobotu pri príležitosti Svetového dňa spravodlivého obchodu.

Fairtrade nie je len certifikačný systém, ale aj globálne hnutie spájajúce pestovateľov a spotrebiteľov. Na raňajkách Fairtrade ľudia symbolicky vyjadrujú, že im záleží na pôvode ich kávy alebo čokolády. Chcú podporiť lepšiu starostlivosť o životné prostredie a dôstojnejší život pestovateľov,hovorí Lukáš Bulko, koordinátor Fairtrade Slovensko.  Do Férového pikniku sa zapájajú len dobrovoľníci, ktorí chcú podporiť miestne akcie stretnutí a zároveň pestovateľov vo svete.  Jediné čo podujatie tento rok komplikovalo, bolo počasie, no to bola výzva, nie prekážka.”

V Púchove sa na pikniku zúčastnilo 50 ľudí: „Náš Férový piknik sa uskutočnil v sobotu na dvore gymnázia a v priestoroch KC Podivný barón. Bolo to veľmi príjemné a pohodové popoludnie. Okrem ochutnávky Fairtrade a lokálnych  výrobkov sme predviedli scénku “Záhada lacných banánov”, naša študentka prezentovala svoju projektovú prácu na tému fair trade, zacvičili sme si jogu na streche Gymnázia a zbehli sme tzv. komunitný beh (7km). V Podivnom barónovi sa premietali dokumenty o fair trade,“ popisuje Daša Balalová, organizátorka

Pestovatelia v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike dostávajú za svoje kakao, kávu alebo banány veľmi málo a často pracujú v nedôstojných alebo dokonca nebezpečných podmienkach. Okrem dlhodobo nízkych výkupných cien a z toho vyplývajúcej chudoby čelia aj dôsledkom klimatických zmien. Kolumbijská pestovateľka kávy Luz Marina Reigoza z družstva COOAGRONEVADA ich opisuje:  Zima tu neprichádza ako kedysi, počasie je nepredvídateľné. Niekedy vôbec neprší a niekedy sa dlho neochladí. To má na nás negatívny vplyv, ovplyvňuje to úrodu.”

Ako vysvetľuje Lubomír Kadaně, riaditeľ Fairtrade Česká republika a Slovensko:  Vďaka príplatku Fairtrade môžu pestovatelia prejsť na organické hnojivá, chrániť lesy, používať nové technické vybavenie alebo zlepšiť kvalitu svojho bývania.” Fairtrade ako jedna z etických certifikácií má pre pestovateľov aj ďalšie výhody: zakazuje detskú prácu, aby ich deti mohli chodiť do školy a získať vzdelanie, a zahŕňa školenia pre pestovateľov, aby zvýšili efektívnosť svojho pestovania a boli šetrnejší k životnému prostrediu.

Fairtrade výrobky sú čoraz dostupnejšie. V roku 2021 sme predali takmer o 65 % viac fairtradového kakaa ako v predchádzajúcom roku. Fairtradová prémia na tovar predaný v krajine, teda dodatočné peniaze, ktoré pestovatelia vynakladajú na rozvoj komunity a zvyšovanie efektívnosti pestovania, vzrástla na 720 000 EUR. “Rastúci predaj znamená väčšiu podporu pre pestovateľov,” vysvetľuje Lubomír Kadaně, riaditeľ Fairtrade Česká republika a Slovensko.

Viac informácií o podujatí nájdete na stránke www.ferovypiknik.sk.

Fotografie z tohtoročných veľtržných raňajok: tu

150 73 Svetový deň spravodlivého obchodu si pripomenulo viac ako 750 účastníkov Ferových piknikov 2023-05-16