Tohtoročná Výstava na stromoch bude o pestovaní bavlny v Indii. Dostaňte výstavu aj do vášho parku.

Od soboty 2. októbra 2021 bude visieť nová plagátová výstava Život v bavlne na desiatkach miest v republike. Bude sa jednať už o druhý ročník celorepublikovej akcie Výstava na stromoch. Tohtoročný ročník sa zameriava na podmienky pestovania bavlny v Indii a upozorňuje na dôležité témy ako zaobchádzanie s vodou, chudobu pestovateľov alebo geneticky modifikovanými plodinami.

Výstava na stromoch je výstavový happening na podporu dôstojnej práce. Akcia sa koná každý rok v októbri počas Týždňa dôstojnej práce, tento rok 2.-9. októbra 2021. Idea Výstav na stromoch vznikla v roku 2014 v Českej republike. Občianske združenie NaZemi hľadalo spôsob, ako dostať do verejného priestoru globálne témy týkajúce sa podmienok výroby a pestovania, ale hlavne dopadov na ľudí a životné prostredie. V roku 2019 sa pridalo k organizátorom Fairtrade ČŠ a v roku 2020 boli prvé výstavy už aj na Slovensku. Zameranie happeningu sa mení každoročne: po minuloročnom kakau sme pre tento rok nachystali výstavu na pestovaní bavlny s názvom Život v bavlne. Bavlna patrí medzi najdôležitejšie textilné suroviny. Väčšina bavlny pochádza od drobných pestovateľov ako je Katha Mahananda z indického družstva Pratima Organic Grower Group (na úvodnom obrázku).

“Spôsob pestovania bavlny aj celý svet obliekania a módy potrebuje zmenu. Stojí totiž na drancovaní prírody a zneužívaní pestovateľov bavlny aj zamestnancov textilných tovární. Prostredníctvom fotografií napojených na systém Fairtrade nahliadneme do života pestovateľov bavlny a je potrebné sa pri nich zamyslieť nad možnosťami udržateľnejšej produkcie: bez plytvania vodou, bez geneticky modifikovaného bavlníka, s minimom pesticídov, bez detskej práce, s lepšími výkupnými cenami a šetrnejším prístupom k životnému prostrediu,” vysvetľuje Hana Malíková, riaditeľka Fairtrade Česko a Slovensko.

Akciu koordinuje náš tím Fairtrade Česko a Slovensko. Jednotlivými organizátormi sú dobrovoľníci a dobrovoľníčky z celej Slovenskej republiky, vďaka ktorým sa informácie o pestovaní bavlny dostávajú medzi ľudí, von, do verejného priestoru. Výstava sa vďaka tomu objaví na desiatkach miest po celej republike. “Zapojiť sa medzi organizátorky a organizátormi výstavy je jednoduché. Stačí si vybrať vhodné verejné miesto, park alebo námestie so stromami. Prihlasuje sa cez formulár na našom webe. My vám zavoláme, pošleme inštrukcie a podklady do mailu, pridáme vás na mapu a v septembri vám dorazí balík s výstavou,“opisuje Lukáš Bulko, koordinátor akcie z Fairtrade Česko a Slovensko.

150 57 Tohtoročná Výstava na stromoch bude o pestovaní bavlny v Indii. Dostaňte výstavu aj do vášho parku. 2021-08-19