Zisťovali sme, ako funguje Fairtrade v Kostarike

V decembri sa náš tím z Fairtrade Česko a Slovensko vydal do Kostariky, aby sme na vlastné oči videli dopady a prínosy systému Fairtrade, priamo hovorili s pestovateľmi, farmármi, zamestnancami a zástupcami družstiev, dozvedeli sa čo najviac o tom, ako Fairtrade vnímajú a čo im reálne prináša.

Koncom roka v Kostarike prebieha zber kávy, ananásov aj banánov. To všetko sú plodiny, bez ktorých si náš európsky život dnes len ťažko dokážeme predstaviť. Relatívne nízka cena a vysoká dostupnosť týchto exotických plodín je však často vykúpená prácou zamestnancov v biednych podmienkach a za nedôstojnú mzdu, nízkymi výkupnými cenami, často kontamináciou a vyčerpaním pôdy alebo znehodnotením vodných zdrojov. Viete, že napríklad banány sú po bavlne najviac chemicky ošetrovanou plodinou sveta?

Alternatívou ku konvenčnému pestovaniu je systém Fairtrade. Ten sa snaží zamestnancom v zapojených družstvách aj drobným pestovateľom poskytnúť šancu na dôstojnú odmenu za prácu a umožniť pestovanie plodín za spravodlivých a udržateľných podmienok.

„Fairtrade mi pomáha hlavne s odbytom. Často toho na trhu nedokážeme predať dosť a za dobrú cenu… je fakt ťažké uživiť sa, takže sme radi, že máme odbyt a že nám rozumne platia,“

Andrea Molina, pestovateľka baby banánov

Počas našej cesty sme navštívili pestovateľov, ktorých banánové polia ležia hneď vedľa dažďového pralesa. Priamo pod banánovníkmi sme videli nory pásavcov alebo zavodňovacie kanály plné života. Navštívili sme ananásové polia, hovorili s družstevníkmi, videli sme, ako sa ananásy spracovávajú a nakladajú do kontajnerov. Hovorili sme s predstaviteľmi kávových družstiev aj s malými pestovateľmi, ktorí nám opísali, ako bojujú s chorobami a škodcami a aké odrody kávy sú práve v kurze.

„… dôležitou činnosťou, ktorej sa na našich farmách venujeme, je ochrana bioindikátorov, ako je napr. žaba pralesnička drobná a mnohé ďalšie druhy obojživelníkov, ktorých výskyt je ukazovateľom zdravia celého ekosystému,“

César Barrantes Jara z družstva Coopepiňa

Každý deň sme sa presviedčali, že sila Fairtrade neleží iba v nastavených pravidlách a ich dodržiavaní. Spočíva v presvedčení samotných pestovateľov a predstaviteľov družstiev, že ide o správny, spravodlivý prístup. Videli sme veľa príkladov toho, čo všetko je Fairtrade. Od vysádzania stromov cez šípové žabky, ktoré slúžia pestovateľom ako bioindikátory kvality prostredia, až po lesné škôlky, autobusové zastávky alebo škôlky pre deti zberačov kávy z okolitých krajín. To je len krátky výpočet aktivít, ktoré boli financované z fairtradového príplatku.

„Fairtrade je pre nás veľmi dôležitý, vnímame ho ako hnutie založené na určitej filozofii pestovateľstva, kde nejde len o certifikáciu, ale aj o presvedčenie o tom, ako náležite žiť a pestovať plodiny, ktoré majú všetci pestovatelia združenia v družstve… Je okolo nás veľa pestovateľov, ktorým sa snažíme vštiepiť rovnaké zásady, aké vyznávame u nás v Coopepiňa a vo Fairtrade. Oni sa nás potom snažia napodobňovať a čo najlepšie zavádzať našu filozofiu fairtradového pestovania a družstevníctva do svojej praxe.”

Adrian Rodríguez Varela, Coopepiňa

Hovorili sme však aj so zástupcami odborárov. Ich rozprávanie azda ani nemôže byť vo väčšom kontraste k prostrediu malých fariem, družstevníkov a drobných pestovateľov. Odbory sú organizácie založené na ochranu práv zamestnancov. A, bohužiaľ, stále evidujú porušovanie pracovných aj sociálnych práv zamestnankýň a zamestnancov na konvenčných plantážach. Až 16-hodinový pracovný čas, nedodržiavanie minimálnej mzdy stanovenej zákonom, diskriminácia v prípade snahy o členstvo v odboroch, nedostatočná zdravotná starostlivosť, nedostatočné ochranné pomôcky, kontaminovaná voda, vyčerpaná pôda… Ako sme počuli, za posledné štyri roky sa situácia, aj kvôli pandémii COVID-19, vôbec nezlepšila, ba naopak.

„Všeobecná politika je totiž taká, že rozvoj odborov nie je žiaduci. Mnohokrát je človek, ktorý vstúpi do odborov, izolovaný od ostatných, aby s nimi nemohol hovoriť. Potlačovanie odborov má mnoho foriem, takže neraz pracovník pod všetkým tlakom, šikanou, vyhrážaním či zapísaním na čiernu listinu, aby ho už nikde inde nezamestnali, jednoducho na členstvo v odboroch rezignuje, prípadne odíde z daného zamestnania,“

Didier z odborovej organizácie SITRAP

 Snahy odborov o spravodlivé a udržateľné riešenie môžeme podporiť napríklad tým, že pri nákupoch v obchodoch budeme vyberať tovar, ktorý bol vypestovaný pri dodržiavaní určitých etických, ekonomických a ekologických štandardov. Ako sú napríklad výrobky a produkty s certifikáciou Fairtrade.

Táto cesta sa uskutočnila s finančnou podporou Európskej únie. Za obsah textu je výhradne zodpovedná organizácia Fairtrade Česko a Slovensko, z. s., a nemusí nutne odrážať stanoviská Európskej únie.

150 113 Zisťovali sme, ako funguje Fairtrade v Kostarike 2022-02-23