Fairtrade zavádza referenčné ceny pre kolumbijskú kávu

  • Nové dobrovoľné výkupné ceny sú prvým krokom pre spoločnosti a pestovateľov, ktorých cieľom je dosiahnuť v Kolumbii dôstojné príjmy pestovateľov kávy.
  • Aj keď objem celosvetového obchodu s kávou presahuje každoročne 220 miliárd dolárov, mnoho pestovateľov kávy stále žije v chudobe.

V rámci pokračujúceho úsilia o dosiahnutie udržateľného živobytia fairtradových pestovateľov zverejnila organizácia Fairtrade svoje prvé referenčné ceny pre kolumbijskú kávu. Tieto referenčné ceny pokrývajúce dôstojný príjem sú výrazom toho, že Fairtrade považuje udržateľné a stabilné ceny za jeden z kľúčových faktorov pri pestovaní kávy.

Nové dobrovoľné výkupné ceny sú založené na holistickom cenovom modeli Fairtrade, ktorý počíta s tým, že kolumbijskí pestovatelia kávy musia dostať zaplatené toľko, aby mohli investovať do svojich fariem a dovoliť si dôstojnú životnú úroveň. Dôstojný príjem, ktorý umožňuje domácnosti pestovateľov dovoliť si slušné bývanie, jedlo, vzdelanie, zdravotnú starostlivosť a ďalšie náležitosti.

Aj keď objem celosvetového obchodu s kávou presahuje každoročne 220 miliárd dolárov, mnoho pestovateľov kávy stále žije v chudobe. Ako minulý rok zdokumentovala správa asociácie Speciality Coffee Association, volatilita trhu podkopáva schopnosť pestovateľov odolávať ťažkým obdobiam, zatiaľ čo nízke ceny spúšťajú zostupnú špirálu klesajúcej produktivity a príjmov fariem. Nízke ceny kávy v Kolumbii v rokoch 2018 – 2019 v nedávnom období vystriedali terajšie rekordné hodnoty, podporené národným štrajkom a blokádou prístavov. Podľa analýzy Fairtrade aktuálne trhové ceny v Kolumbii prekračujú nové referenčné ceny, nie je však zaručené, že vydržia. A túto neistotu nesú na pleciach pestovatelia.

„Dôstojný príjem je ľudské právo – a je predpokladom na dosiahnutie radu cieľov udržateľného rozvoja,“ uviedla Carla Veldhuyzen van Zanten, medzinárodná poradkyňa Fairtrade pre udržateľné živobytie. „Pokiaľ pestovanie kávy nebude pre pestovateľov obchodne udržateľné, svetu čoskoro káva dôjde. Mladšia generácia pestovateľov už nemá záujem zostať na farmách. Súčasťou riešenia musí byť cena, ktorá zaistí pestovateľom prosperitu a pokrytie nákladov na udržateľné poľnohospodárske postupy.“

Odporúčaná referenčná cena Fairtrade Living Income pre konvenčnú kávu je 9 900 kolumbijských pesos (ekvivalent približne 2,75 USD) na kilogram kávy a 11 000 pesos (3,06 USD) za kilogram kávy v kvalite bio. Tieto ceny zohľadňujú to, aby pestovatelia dosiahli udržateľný výnos a tiež mohli platiť dôstojný príjem všetkým pracovníkom, ktorých si najmú.

Camilo Enciso, poľnohospodár a obchodný manažér združenia výrobcov kávy ASOPEP z oblasti Tolima, má radosť zo súčasných trhových cien, ale vidí riziko v tom, že ceny v budúcnosti zasa klesnú. „Dnes je v Kolumbii výkupná cena veľmi dobrá. Je to zhruba dvojnásobok toho, čo sme mali pred dvoma rokmi. Ako ale môžeme túto cenu zaistiť do budúcnosti?“ pýta sa Enciso.„Pokiaľ by ceny skutočne zostali také, dosiahli by sme väčší pokrok. Ale často pracujeme so stratou bez toho, aby sme vedeli, za akú cenu budeme predávať, a to nám situáciu komplikuje.“

Aj po zavedení dobrovoľnej referenčnej ceny zostávajú v Kolumbii naďalej v platnosti minimálna výkupná fairtradová cena a fairtradový príplatok, a to pre všetok predaj fairtradovej kávy. Tieto nástroje vytvárajú akúsi záchrannú sieť, ktorá pomohla mnohým pestovateľom udržať sa nad vodou počas nedávnej cenovej krízy. Fairtrade aj naďalej rozvíja projekty dôstojných príjmov nielen s kávovými spoločnosťami a pestovateľmi.

150 100 Fairtrade zavádza referenčné ceny pre kolumbijskú kávu 2021-07-28