COVID-19 rok potom: Fairtrade ďalej podporuje pestovateľov počas pokračujúcej pandémie

Vo väčšine kútov sveta je ochorenie COVID-19 súčasťou každodenného života už takmer rok.  Ľahko sa na to zabúda, ale platí to aj pre milióny pestovateľov po celom svete. Navzdory pokračujúcej pandémii naďalej pracujú, aby vyrobili potraviny a nápoje, ktoré denne nakupujeme, a snažia sa pritom dodržiavať bezpečnosť a zároveň sa vyrovnať s pokrytím narastajúcich výrobných nákladov. 

Fairtrade ich v tom aj naďalej podporuje. V minulom roku sme celosvetovo prostredníctvom niekoľkých partnerov zaistili viac než 390 miliónov korún na pomoc v boji s epidémiou COVIDU-19 a na financovanie zotavenia, aby pestovateľské fairtradové organizácie zaistili bezpečie svojich komunít a začali pracovať na dlhodobom ekonomickom zotavení. 

Aktivity na zmiernenie dopadu pandémie ochorenia COVID-19 vo svete 

Do dnešného dňa tieto prostriedky pomohli okrem iného zaistiť rúška a ochranné pomôcky pre pestovateľov na plantážach (ktorí nemôžu bezpečne pracovať z domova, aby vyrobili potraviny určené pre naše supermarkety) a poskytli im zdravotnú starostlivosť v miestach, kde už aj tak krehký zdravotný systém situáciu nezvládal. Tu je niekoľko príkladov dopadu pomoci.

„Finančné prostriedky prišli v pravej chvíli. Kvôli pandémii čelíme závažným finančným problémom. Tieto finančné prostriedky nám umožnili podporiť našich zamestnancov, pretože sme im poskytli potraviny v časoch, keď to najviac potrebovali. To nám pomohlo na ceste k ekonomickému zotaveniu.“

Zástupca pestovateľov zo západoafrického kakaového družstva SCOOPS-COODIG.

Ázia-Tichomorie: Zaistenie bezpečných pracovných podmienok pre pracovníkov na čajových plantážach

V ázijsko-tichomorskom regióne bola jednou z postihnutých organizácií Hatton Plantations Limited, spoločnosť pôsobiaca na niekoľkých čajových plantážach na Srí Lanke. COVID-19 nielenže spôsobil organizácii problémy pri vývoze čaju, pretože boli zavreté prístavy, ale tiež spôsobil drastické zmeny v ich každodennej prevádzke, aby zaistili bezpečné pracovné prostredie pre svojich zamestnancov.  

Aby to bolo možné dosiahnuť, zapojilo sa do práce aj viac než 50 dobrovoľníkov pomáhajúcich v prevencii šírenia infekcie. Vďaka fairtradovým finančným podporným prostriedkom distribuovali medzi pracovníkov na čajových plantážach základné zdravotnícke pomôcky a ochranné pomôcky vrátane viac než 30 000 rúšok a hygienické a dezinfekčné prípravky. 

„Prostredníctvom Fondu na podporu fairtradových organizácií sme získali osobné ochranné pomôcky. Všetkých päť divízií plantáže tiež získalo rúška a dezinfekčné prostriedky na ruky pre všetkých zamestnancov. Naši pracovníci teraz môžu bezpečne pracovať v chránenom prostredí. V mene pracovníkov a manažmentu plantáže Dickoya Estate by sme chceli úprimne vyjadriť svoju vďačnosť organizácii Fairtrade, jej partnerom a miestnym prostredníkom za realizáciu tohto projektu,“ vysvetľuje R. Murali, zamestnanec z čajovej plantáže Dickoya Estate. 

Latinská Amerika a Karibik: Prístup k zdravotnej starostlivosti a liekom

Na vrchole pandémie mal peruánsky zdravotný systém problémy zvládať situáciu, obzvlášť vo vidieckych oblastiach, ako sú tie, kde žijú mnohí pestovatelia z družstva APROCAM. V niektorých prípadoch lekári a zdravotné sestry ani nemali tie správne lieky na liečbu svojich pacientov.

Vďaka finančným prostriedkom koordinovalo družstvo APROCAM s miestnymi úradmi poskytnutie základných liekov a ochranných pomôcok v oblastiach s vysokou mierou infekcie. Potom boli schopní poskytnúť asistenciu svojim členom prostredníctvom zdravotníckych pracovníkov z miestnych zdravotníckych zariadení. Okrem toho zaistila organizácia rúška a súpravy s liekmi a dezinfekciami, obzvlášť v kritických mesiacoch do októbra, keď sa počty nakazených ochorením COVID-19 začali stabilizovať. 

Tieto finančné prostriedky zaistili zdravotné služby 60 pestovateľským organizáciám pochádzajúcim aj z domorodých komunít a 30 ďalším rodinám vo vidieckych oblastiach Copallin, La Peca, Cajaruro, El Parco a Aramango. 

V mesiacoch, keď prebiehala pandémia, nám pomohli zaistiť rúška, aby sme sa mohli chrániť, a pokračovali v nákupe našich produktov. Na konci roku nám poskytli zásoby potravín, chcela by som sa poďakovať za všetku poskytnutú podporu,“ potvrdzuje Faustina Jimenez Hernández, pestovateľka z APROCAMU. 

Družstvo APROCAM tiež pomohlo financovať zvyšujúce sa výrobné náklady pestovateľov. To organizácii pomohlo znovu aktivovať svoje zberné centrá a vyvážať na medzinárodné trhy, čo bolo prínosom pre všetkých jej 246 členov. Organizácia tiež mohla najať sedem dočasných pracovníkov, aby pomohli so zberom a spracovaním kakaa a bolo tak možné splniť zmluvné objednávky, pretože mnoho členov bolo chorých alebo sa tejto úlohy nemohli počas pandémie zhostiť. 

Afrika: Aktivity, ktoré pomáhajú zachovať bezpečie komunít a zároveň generujú doplňujúce príjmy

V Afrike sa poďme pozrieť na ghanské družstvo West Akyem. Vzhľadom na prísne opatrenia prijaté v rámci prevencie šírenia infekcie mali problémy predať svoje kakao na trh. V roku 2020 nezískali od odberateľov nové zmluvy a farmári nemali možnosť predať tovar a mali tak viac než kedykoľvek predtým problémy s prežitím. 

V rámci svojich aktivít umožnili fairtradové prostriedky ženským skupinám v družstve spustiť výrobu tekutých mydiel. Tento úžasný projekt má dva prínosy – družstvo distribuuje mydlo svojim členom ako podporu umývania rúk v rámci prevencie dezinfekcie a ženy môžu mydlo tiež predávať a získať pre seba a svoje rodiny extra príjem.

„Výroba tekutého mydla realizovaná ženskou skupinou a mládežou z družstva West Akym má potenciál vytvárať pracovné miesta a zvyšovať príjem členov družstva. Dopady pandémie COVID-19 sú skutočne ničivé, takže tieto finančné prostriedky prišli v správny čas,“ vysvetľuje Sampson Edu Essel, prezident družstva.

A sú ďalšie

Toto je len niekoľko príkladov toho, koľko aktivít bolo spustených vo všetkých regiónoch v rámci pomoci, ktorej cieľom je uľahčiť pestovateľom dodržiavať bezpečnostné opatrenia a znížiť dlhodobé ekonomické dopady pandémie ochorenia COVID-19. 

Do tejto pomoci sa môžete zapojiť aj vy – tým, že budete pri nákupoch uprednostňovať tovar s certifikáciou Fairtrade alebo inou etickou certifikáciou.

150 90 COVID-19 rok potom: Fairtrade ďalej podporuje pestovateľov počas pokračujúcej pandémie 2021-04-06