Ako vyzeral náš rok 2022

I v roku 2022 zostal záväzok Fairtrade k sociálnej spravodlivosti naďalej silný a prenikal všetkými našimi aktivitami v uplynulom roku.

Aby bol Valentín spravodlivý

V januári a pred Valentínom sme v rámci minikampane predstavili fairtradové kvety a príbehy ich pestovateľov. Umiestnili sme celostránkové inzeráty v siedmich spoločenských a hobby časopisoch a na našich vlastných sociálnych sieťach.

Na Slovensku sa rozšiřila ponuka fairtradového ovocia: k banánom pribudla papája, physalis a dračie ovocie

Po banánoch, ktoré sú v stálom sortimente slovenských obchodov od roku 2020, môžu slovenskí zákazníci kúpiť aj eticky pestovanú papáju, physalis a dračie ovocie.

Férové ráno: raňajkovali sme férovo

Druhú májovú sobotu sa uskutočnila celorepubliková komunitná akcia, pri ktorej sa ľudia stretávajú a športujú na podporu pestovateľov vo svete. Akce sa konala na Svetový deň pre fair trade. Tohtoročný ročník bol zameraný na podmienky pestovania kakaa v západnej Afrike a upozorňoval na problematiku detskej práce.

Informovali sme o výsledkoch fairtradového predaja za rok 2021

Fairtradový priplatok zo SR za rok 2021 sa zvýšil o viac ako 45 % na 720 000 eur. Pestovatelia tieto prostriedky čoraz častejšie využívajú aj na boj proti dôsledkom zmeny klímy a na preventívne opatrenia. Vlastnými skúsenosťami to potvrdili aj naši hostia na tlačovej konferencii: Patrick van Damme, dekan Fakulty tropického poľnohospodárstva a pestovateľ kávy Luis Carlos Rojas Bolaño z Kostariky sa pripojil online. Pár výstupov: Pravda, Tovar a predaj alebo Retailmagazin.sk

Online kampaň 14 dní pre Fairtrade

Pri príležitosti Svetového dňa pre Fairtrade sme na našom Facebooku zorganizovali online kampaň. S veľkým ohlasom sme zverejnili súťaže o fairtradové výrobky, upútavky na zľavy a ďalšie. Zapojilo sa 14 našich partnerov a oslovili sme viac ako 167 000 ľudí.

Press trip v Keni

Začiatkom júna sme sa s mimovládnou organizáciou Na mysli vydali po stopách dopadov klimatických zmien na fairtradových pestovateľov v rámci európskeho projektu Climate Game On. Cestovali sme spolu so študentskými ambasádormi a zástupcami slovenských a českých novinárov (napr. z denníka Pravda a Českého rozhlasu, Hospodářských novin). Počas šiestich dní sme navštívili dve kávové družstvá a farmu s fairtradovými kvetmi.

S Tchibo sme fandili Fairtrade

Na sociálnych sieťach, vo všetkých 67 pobočkách Tchibo na Slovensku a v Českej republike, ste nás v auguste mohli nájsť s pripomienkami sociálne a ekologicky udržateľného pestovania kávy.

Spustili sme novú kampaň

V októbri sme spustili novú dlhodobú kampaň “FAIRTRADE. Malá známka, ale robí veľké veci” s cieľom zvýšiť povedomie o známke FAIRTRADE a jej výhodách pre pestovateľov. Kampaň odštartovala vizuálom so zrnkom kávy a sloganom “Čierna káva, svetlá budúcnosť” pri príležitosti Medzinárodného dňa kávy.

Rekordný počet výstav na stromoch a nová výstava Kávová kríza

Život pestovateľov kávy priblížila nová výstava s názvom Kávová kríza. Začiatkom októbra sa v rámci Výstavy na stromoch téma dostala na rekordných 50 miest na Slovensku a 113 miest v Českej republike. Na Slovensku sa Výstava na stromoch konala už tretí rok pri príležitosti Svetového dňa dôstojnej práce.

Teambuilding na Slovensku

Na jeseň sme sa vybrali do Banskej Štiavnice. Stretli sme sa nielen s českými kolegami, ale diskutovali sme aj o tom, kam sa Fairtrade posúva v oblasti komunikácie.

Návšteva pestovateľa kávy z Kolumbie

Pestovateľ kávy a cukrovej trstiny Bladimir Pacheco Quinto predstavil pestovanie kávy, každodenný život a globálne problémy najprv na stretnutiach v Českej republike a potom v Rakúsku a na Slovensku v Bratislave, Trenčíne a Dubnici nad Váhom.

Ďakujeme vám za váš záujem, podporu a všetkým našim partnerom za láskavú spoluprácu a možno sa uvidíme na niektorom z podujatí v roku 2023.

Tím Fairtrade Česká republika a Slovensko

150 84 Ako vyzeral náš rok 2022 2023-01-30