Ako vyzeral náš rok 2023

V roku 2023 to boli hlavne témy sociálnej spravodlivosti a ľudských práv, ktore sa niesli všetkými našimi aktivitami v uplynulom roku.

Február

Prijali sme posilu: novú manažérku pre kávu a kakao

Do nášho obchodného oddelenia nastúpila nová kolegyňa Aneta Válkyová na pozíciu produktovej manažérky. Je zodpovedná najmä za vzťahy s vybranými obchodnými partnermi a rozvoj našich partnerstiev v oblasti hotelierstva, reštaurácií a kaviarní.

Február

Podporili sme fairtradové kvety v médiách

Viac ako polovicu zamestnancov pracujúcich na kvetinových farmách s certifikátom Fairtrade tvoria ženy. Informovali sme českých a slovenských novinárov o úlohe, ktorú Fairtrade zohráva pri zlepšovaní pracovného a sociálneho postavenia týchto žien.

Marec

Naša kampaň pokračovala kvetinovými vizuálmi

Naša dlhodobá kampaň “FAIRTRADE. Malá známka, ale robí veľké veci” stavia na kontrastoch. V prípade kvetov sme zvolili slogan Viac krásy menej uhlíka, ktorý poukazuje na to, že kvety pestované vo východnej Afrike za podmienok Fairtrade sú udržateľnejšie ako kvety pestované v Európe.

Apríl

Fairtrade a káva: vydali sme nový leták B2B, v ktorom sú zhrnuté fakty o fairtradové káve

Viete napríklad, koľko družstiev Fairtrade na svete pestuje túto plodinu? Aká je naša cesta k udržateľnej káve?

Máj

Svetový deň fair trade si pripomenulo viac ako 750 účastníkov Ferových piknikov

Celkovo na 20 miestach na Slovensku sa konali komunitné pikniky na podporu pestovateľov kávy, kakaa či banánov z Latinskej Ameriky, Afriky a Ázie. Spoločnými raňajkami z fairtradových alebo miestnych surovín ľudia prejavili záujem o osud tých, ktorí pestujú naše potraviny.

Máj

Šálka fairtradovej kávy zadarmo a ďalšie interné partnerské akcie

Pri príležitosti Svetového dňa fair trade sa v kamenných predajniach Tchibo rozdávala šálka zadarmo pri kúpe kilogramového balenia spravodlivej kávy Tchibo Barista. Množstvo informácií o Fairtrade a pestovaní kávy a kakaa sme porozprávali  aj počas K-talk v centrále Kauflandu v Bratislave. Všade boli k dispozícii vzdelávacie materiály o pestovateľoch banánov a kávy.

Máj

Online kampaň 14 dní pre Fairtrade, súťažili ste s nami?

V súvislosti s májovým Svetovým dňom spravodlivého obchodu sme pripravili aj kampaň: 14 dní pre Fairtrade. Na našich stránkach na Instagrame a Facebooku na Slovensku sme zverejňovali súťaže o fairtradové výrobky, ako aj upútavky na zľavy. Celkovo sa zapojilo 13 partnerov na Slovensku a príspevky dosiahli 653 738 zobrazení a oslovili 524 696 ľudí.

Jún

Uverejnenie ročných predajných výsledkov na Slovensku

Skokanmi roka 2022 sa stali fairtradová bavlna, trstinový cukor a čaj. Najviac na predané množstvo sa u nás predalo fairtradového kakaa. Pri prepočte na šálky kávy vypil každý obyvateľ SR v minulom roku v priemere vyše 10 espress pripravených z férovej suroviny. Fairtradový príplatok za tovar predaný v SR bol 684 490 eur.

Jún

Známku FAIRTRADE poznajú takmer dve tretiny populácie Slovenska

V máji jsme si nechali od spoločnosti Median spracovať prieskum, v ktorom zisťovala znalosť certifikácie Fairtrade a známky FAIRTRADE. Pokiaľ ide o povedomie o známke FAIRTRADE, podľa prieskumu ju pozná 62 % slovenských spotrebiteľov, 28 % respondentov uviedlo, že presne vie, čo toto označenie znamená. Spontánnu znalosť tohto označenia prieskum zistil u 12 percent respondentov.

Jún

Zachytili ste nás v Teleráne na Markíze?

Prezentovali sme známku FAIRTRADE v Teleráne Markízy v rámci ich  Zeleného týždňa, počas ktorého sa venovali zodpovednému výberu potravín a udržateľnému pestovaniu. V príspevku z predajne Kaufland sme doplnili informácie o našich výrobkoch a vysvetlili, čo je Fairtrade a čo znamená pre farmárov.

Júl

Čítali ste našu výročnú správu?

V našej výročnej správe za rok 2022 sa obzrieme za všetkým, čo robíme pre šírenie povedomia o Fairtrade na Slovensku, ako aj za tým, ako sa nám darilo v minulom roku a ako sa vyvíjal trh s fairtradovými výrobkami v Českej republike a na Slovensku.

August

Aký je život pestovateľov? Stiahli ste si našu stolovú hru a lekciu?

Máme pre vás vzdelávaciu lekciu s názvom Nie je plantáž ako plantáž, ako aj vzdelávaciu hru Kostarika. Hra umožňuje nahliadnuť do života pestovateľa kávy v Kostarike, lekcia porovnáva konvenčné a ekologické metódy pestovania tejto plodiny.

September

Po stopách fairtradových pestovateľov v Peru

V malej skupine sme sa vydali po stopách fairtradových pestovateľov banánov, kakaa a kávy. Sprevádzali nás redaktor celoštátneho denníka Pravda Andrej Barát a svetoznáma cukrárka Mirka van Gils Slavíková, foodblogerka a redaktorka časopisu Apetit Darina Sieglová a youtuber Martin Creep. Každý deň sme zbierali skúsenosti o tom, ako Fairtrade funguje, aký je život pestovateľov.

Október

Naša kampaň pokračovala vizuálom kávy

Našu dlhodobú kampaň “FAIRTRADE. Malá známka, ale robí veľké veci” stavia na kontrastoch. V prípade kávy sme zvolili slogan Čierna káva, svetlá budúcnosť a pokračujeme vizuálmi a citátmi pestovateľov.

Október

Zmapovali sme celkovo 40 tipov globálneho vzdelávania od 11 neziskovek

Vydali sme prehľad TOP 40 globálneho vzdelávania na Slovensku, ktorý  je pokračovaním našej snahy o posilnenie globálneho vedomia a vzdelávania pre budúcnosť. Umožní orientovať sa v bohatej ponuke programov, kurzov a materiálov v oblasti globálneho vzdelávania, ktoré poskytujú rôzne vzdelávacie organizácie na Slovensku.

November

Hlas pestovateľov v pripravovanom dokumente

Herci Pavol Topolsky, Tuli Vojtek, Lenka Bariliková prepožičali svoj hlas fairtradovým pestovateľom a pestovateľkám pri dabovaní pripravovaného dokumentu o káve. Film predstavuje výzvy, ktorým pestovatelia kávy čelia, či už ide o život v chudobe alebo klimatické zmeny.

November

Vydali sme novú mapu sveta

V novembri sme zavŕšili ročnú prácu a poslali do tlače unikátny vzdelávací materiál, mapu Svet v súvislostiach. Žiaci základných a stredných škôl vďaka nej môžu nahliadnuť do zložitej štruktúry a fungovania dnešného sveta. Mapa poukazuje na súčasné problémy vo svete, ich príčiny a dopady na ľudí a prírodu, pričom ukazuje niekoľko pozitívnych príkladov z celého sveta vrátane fungovania systému Fairtrade. K mape postupne pripravujeme aj vzdelávacie lekcie, z ktorých prvá je k dispozícii na www.fairtrade.cz/mapa

December

Advent plný cien

Pripravili sme adventné víkendy plné súťaží o bohaté vianočné balíčky Fairtrade. Na slovenskej  a českej facebookovej stránke sme súťažili o fairtradové výrobky. Veľkej obľube sa tešil nový rad vianočný cukroviniek z Lidlu alebo kávy a čaje od spoločnosti Darboven. Súťaže sú už našou pravidelnou predvianočnou aktivitou.

December

Fairtradové darčeky ako inšpirácia na list pre Ježiška

Našim fanúšikom sme odporučili tipy na darčeky pre rodinu a priateľov, ktoré majú skrytú pridanú hodnotu. Máločo tak poteší ako darček, ktorý vznikol za spravodlivých podmienok a zároveň prispieva k rozvoju rastúcich komunít v Afrike, Ázii a Latinskej Amerike.

December

PF 2024

Veselé Vianoce sme vám popriali nielen my, ale prostredníctvom QR kódu a videopozdravu aj pestovatelia peruánskeho fairtradového kávového družstva COCLA, ktoré sme navštívili počas našej cesty s českými a slovenskými novinármi a influencermi.

Ďakujeme vám za váš záujem, podporu a všetkým našim partnerom za láskavú spoluprácu a veríme, že sa uvidíme na niektorom z podujatí v roku 2024.

Tím Fairtrade Česká republika a Slovensko

150 84 Ako vyzeral náš rok 2023 2024-02-08